Візит до Канади народних депутатів України за проєктом PASS Ukraine

У межах проєкту PASS Ukraine народні депутати України Іванна Климпуш-Цинцадзе, Марія Іонова та Єгор Чернєв відвідали Канаду для посилення зв’язків з канадськими парламентарями.

Канада – важливий партнер України, чия роль та підтримка значно зросли з початку повномасштабного вторгнення. Тому надзвичайно важливо підтримувати діалог та ділитися поглядами на те, як саме канадська підтримка України може бути збережена та адаптована до сьогоднішніх потреб. Окрему значущу роль у цьому напрямі відіграє співпраця Верховної Ради з парламентами інших країн, аби на найвищому рівні розповідати нашим партнерам правду, переконувати у важливості підтримки України та не давати ігнорувати злочини, які росія вчиняє щодо українського народу.

© HOC-CDC Credit: Bernard Thibodeau, House of Commons Photo Services

“Нам вдалося закласти підвалини для стратегічних пріоритетів, які на майбутнє  формує Канада щодо продовження допомоги Україні. Канада зараз працює над пріоритетами подальшої допомоги, і не тільки короткотермінової, як-от зброя, продовження фінансової підтримки, допомоги в енергетичному секторі. Тому ми намагалися донести до наших колег, що у середньотерміновій перспективі принципово і важливо надалі підтримувати розвиток демократичних процесів та незалежних повноцінних інституцій в Україні”, –

розповіла про результати візиту народна депутатка України, Голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України до ЄС Іванна Климпуш-Цинцадзе.

Під час візиту Іванна Климпуш-Цинцадзе та Марія Іонова вже зустрілися з членами міжпарламентської групи дружби Україна-Канада, щоб розповісти про розвиток ситуації в Україні та конкретні кроки, які робить парламент для невійськового опору російській агресії. Також парламентарки мали можливість поговорити зі Спікером Палати громад Канади Високоповажним Ентоні Ро́та та Амбасадором Канади у справах жінок, миру і безпеки Жаклін О’Ніл.

“Ми повинні якомога швидше завершити цю війну перемогою. Канада, як потужний член G7, має дуже гучний голос у світі, і її позиція має значення. Ми переконані, що  Канада може допомогти Україні отримати більше військової підтримки. Наприклад, із військовим вишколом наших відважних новобранців ЗСУ, а також з дипломатичним лобіюванням в інших країнах: зокрема, у Німеччині щодо танків, у США – щодо реактивних винищувачів F-16”, –

зазначила народна депутатка України, членкиня Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Марія Іонова про пріоритетні потреби України, щодо яких могла б допомогти Канада.

Агресія росії може бути загрозою для всього світу навіть після перемоги України у цій війні. Саме тому Україна зараз шукає шляхів, як посилити обороноздатність країни і створити умови для стабільності та безпеки в умовах війни і після її завершення.

Один з таких шляхів – вступ України до НАТО, про що українські посадовці говорять на усіх рівнях з міжнародною спільнотою. Минулого тижня, у рамках проєкту PASS Ukraine, Голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО, народний депутат України Єгор Чернєв обговорив питання безпеки та оборони з канадськими колегами.

“Головною перешкодою на шляху України до НАТО є війна, і ця перешкода зникне після нашої перемоги. Як зникнуть і побоювання Заходу щодо реакції росії, яка буде послаблена та порине у внутрішню дестабілізацію і протиріччя. Відкриється ідеальне вікно можливостей, і наш прискорений вступ до НАТО буде підтриманий як Канадою та нашими сусідами, так і більшістю країн-членів Альянсу”, –

сказав Голова Постійної делегації України у Парламентській Асамблеї НАТО, народний депутат України Єгор Чернєв за результатами зустрічей у Канаді.

Зміцнення міжпарламентських зв’язків дозволяє Україні формувати потужні лобістські групи у західних парламентах та добиватися збільшення нам військової, фінансової та гуманітарної допомоги. Для цього українські депутати та громадянське суспільство докладають максимум зусиль.

Лабораторія законодавчих ініціатив і надалі продовжить співпрацювати з канадськими партнерами для допомоги з реформами та налагодження діалогу між парламентами України та Канади.

Візит народних депутатів України до Канади відбувся в рамках спільного проєкту ЛЗІ та Парламентського центру (Канада) «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні» (PASS Ukraine), який реалізується за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та Програми розбудови миру та стабілізації (PSOPs) у партнерстві із Верховною Радою України.