Що робити з піротехнічними засобами та дозволом на їх використання?

Проблема використання піротехнічних засобів набула особливої ваги у зв’язку з повномасштабним вторгненням російської федерації та веденням бойових дій на території України. Як і чи дозволяти запускати, наприклад, феєрверки, коли щодня у країні лунають вибухи від ракет та артобстрілів?

Для унормування використання та обігу піротехнічних виробів депутати внесли до ВРУ законопроєкт № 7438. І там пропонується доволі жорстке регулювання. Як, чому і навіщо? Читайте в нашій аналітиці.

Г’юстоне, у нас проблема

Чому ж проблема більш чіткого і жорсткого врегулювання використання піротехніки назріла давно і потребує вирішення?

По-перше, у країні війна. Звукові та світлові ефекти від використання піротехніки шкідливі для психологічного здоров’я населення у воєнний час через схожість зі звуками вибухів. Ця проблема особливо актуальна з огляду на частоту авіаударів у країні та ймовірність ракетних обстрілів міст. Та і після війни важливо контролювати та обмежувати використання піротехніки, оскільки переважна більшість людей ще довго страждатиме від посттравматичного стресового розладу внаслідок обстрілів під час військових дій.

По-друге, необережне використання піротехнічних виробів шкідливе не тільки для людей, а і для тварин. Стрес, панічні атаки, зупинка серця і смерть – так можуть реагувати тварини на звуки піротехніки. Під час різдвяно-новорічних свят збільшується кількість випадків, коли домашні тварини тікають і губляться через стрес, викликаний активним використанням феєрверків. Дикі тварини теж перебувають у стресі та масово гинуть від таких розваг.

По-третє, в Україні наразі відсутній належний контроль за реалізацією та використанням суб’єктами господарювання та громадянами піротехнічних засобів. Будь-які покупці (в тому числі неповнолітні) протягом року, а особливо напередодні свят, на ринках та в магазинах (у тому числі в Інтернеті) можуть придбати неконтрольовані піротехнічні вироби. Також відкрито продається піротехніка, яка може бути небезпечною при необережному використанні.

Яка ситуація з регулюванням зараз?

Ппродаж та використання  піротехнічних засобів (феєрверків, бенгальських вогнів, петард тощо) регулюється Законом України «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», а також постановою Кабінету Міністрів України від 03 серпня 2011 року № 839 «Про затвердження Технічного регламенту піротехнічних виробів».

А рішення щодо заборони продажу та використання феєрверків наразі можуть приймати органи місцевого самоврядування.

Наприклад, з 2015 року подібна заборона діє у Львові, а з 2017 – у Полтаві. 3 червня цього року заборона на феєрверки діє і в Києві.

За порушення порядку виробництва, продажу, зберігання чи використання піротехніки передбачені санкційні механізми –  штраф від 595 до 1 700 гривень з конфіскацією піротехніки.

Також в Україні встановлені вікові обмеження щодо купівлі піротехнічних засобів в залежності від виду:

Феєрверки  

  • класу 1 (загального використання, що мають дуже низький рівень небезпеки та шуму і можуть використовуватися у житлових будівлях);
  • класу 2 (загального використання, що мають низький рівень небезпеки та шуму і не призначені для використання у житлових будівлях);
  • класу 3 (загального використання, що мають середній рівень небезпеки і не призначені для використання у житлових будівлях);
  • класу 4 (професійного використання, що мають високий рівень небезпеки);

Сценічні піротехнічні вироби: 

  • класу Т1 (що мають низький рівень небезпеки);
  • класу Т2 (що мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами із спеціальною підготовкою);

Піротехнічні  вироби, зокрема ті, що призначені для транспортних засобів:

  • класу Р1 (що мають низький рівень небезпеки);
  • класу Р2 (що мають високий рівень небезпеки і призначені для використання виключно особами  із спеціальною підготовкою).

Отже, феєрверки заборонено продавати або передавати особам, які не досягли такого віку:

  • класу 1 – 12 років;
  • класу 2 – 16 років;
  • класу 3 – 18 років;
  • сценічні піротехнічні вироби класу Т1 та піротехнічні вироби класу Р1 – 18 років.

Проте виробництво, зберігання та торгівля піротехнікою не підлягають ліцензуванню, їх продаж та використання чинним законодавством не визначені, що унеможливлює відповідний контроль.

Міжнародний досвід

Міжнародний досвід показує, що питання контролю обігу та використання піротехнікою важливе та актуальне.

У ЄС є дві директиви, які стандартизують правила держав-членів щодо феєрверків – одна встановлює узгоджені правила, а інша встановлює систему відстеження феєрверків на ринку.

Вікові обмеження згідно з цими директивами схожі до тих, що зараз є в Україні: F1 від 12 років, F2 від 16, F3 від 18 та F4 лише для професіоналів.

Окремим державам-членам дозволено також забороняти продаж, володіння та використання споживачами інших категорій.

Наприклад, в Ірландії феєрверки категорії F2-F4 є незаконними і можуть використовуватися лише піротехніками для публічних демонстрацій, а покаранням за правопорушення, у найгіршому випадку, може бути штраф до 10 000 євро або 5 років позбавлення волі.

У Німеччині феєрверки F2можна продавати лише протягом останніх 3 днів року та використовувати 31 грудня і 1 січня особами старше 18 років, а порушення тягнуть за собою штраф до 50 000 євро. У Бельгії з 2017 року продаж феєрверків F3 і F4 непрофесіоналам є кримінальним злочином. У Швеції деякі види феєрверків потрібно запускати за допомогою «джойстиків управління», і кожен, хто купує та запалює ракети, повинен пройти спеціальний навчальний курс, організований муніципалітетом, щоб отримати дозвіл.

Загалом всі країни ЄС мають внутрішнє законодавство щодо регулювання піротехніки, але воно обов’язково має відповідати директивам та бути гармонізованим до законодавства ЄС.

Проте, незважаючи на доволі жорсткі обмеження, проблема безвідповідального використання не зникає. На початку 2022 року у Європі від феєрверків загинули щонайменше три людини і десятки отримали поранення – попри заборону на їхнє використання.

Що пропонує законопроєкт №7438?

Законопроєкт передбачає заборону по всій Україні використання будь-яких феєрверків і проведення будь-яких заходів з використанням піротехнічних виробів (окрім сценічних Т1 і Т2 та феєрверків класу F, оскільки вони мають дуже низький рівень небезпеки і шуму). Є також пропозиції дозволити продаж тільки феєрверків класу F1 (з 16 років) та Т1 (з 18 років), а вироби класу Т2 – продавати тільки тим, хто має спеціальну підготовку.

Беручи до уваги досвід країн ЄС, при розробці нового законопроєкту депутати фокусувалися на більш жорстких обмеженнях та санкційних механізмах в першу чергу щодо виробників та продавців піротехніки в Україні.

Наприклад, проєкт пропонує заборонити всі непогодженні з місцевою владою заходи з використанням феєрверків, а для тих, які отримали дозвіл, обмежити використання тільки класами F1 та F2, що мають найнижчий рівень небезпеки та шуму.

Також розробники проєкту пропонують заборонити продаж та передачу будь-яким способом феєрверків у довільному доступі та встановити конкретні види піротехніки, які можна продавати.

Оцінка впливу законопроєкту

Важливо, що законопроєкт відповідає директиві ЄС про гармонізацію законодавства держав-членів стосовно розміщення на ринку піротехніки.

Зазначимо також, що законопроєкт спрямований на технічне вирішення проблеми – встановлення заборон. Але це не є чимось поганим.

В умовах війни заборонний характер має найкраще вирішувати проблему несанкціонованого поводження з феєрверками, і в законопроєкті є заборонні норми, що говорить про те, що це альтернативний варіант до того, як зробити краще.

Якщо ж заборонні межі щодо обігу та використання не встановити на загальнонаціональному рівні – нічого сильно не зміниться. Цілісний закон потрібен – принаймні для того, щоб встановити тимчасові обмеження щодо використання піротехніки на період воєнного стану для всіх, а потім повернутися до цього питання у звичних умовах, після закінчення воєнного стану.


Цей матеріал підготовано за фінансової підтримки Швеції.