Лаборатія презентувала дослідження по ґендеру

Продовжуємо співпрацювати з Верховною Радою!

8 грудня Лабораторія разом з Parliamentary Centre (Канада) презентували результати дослідження «Ґендерний аналіз перешкод, з якими зіштовхуються цільові групи реформування сектору безпеки і оборони в Україні: зведений звіт оцінки комітетів Верховної Ради України та дослідження за участі організацій громадянського суспільства».

Це дослідження підготоване в рамках спільного проєкту Лабораторії та Parliamentary Centre (Канада) – «Парламентська підзвітність сектору безпеки в Україні» (PASS Ukraine), який реалізується за підтримки Міністерства міжнародних справ Канади та Програми розбудови миру та стабілізації (PSOPs) у партнерстві із Верховною Радою України.

Проєкт приділяє особливу увагу інклюзивним практикам та ґендерній рівності в процесі реформування сектору безпеки і оборони. Тому однією зі складових проекту було дослідження, яке мало на меті виявити проблеми та перешкоди, з якими зіштовхуються цільові групи в процесі реформування сектору безпеки і оборони України.

В основу дослідження лягли результати інтерв’ю та опитування, проведені з депутатами, працівниками секретаріатів комітетів та організаціями громадянського суспільства (ОГС), що займаються питаннями забезпечення рівних прав та можливостей жінок та чоловіків, хлопців і дівчат у секторі безпеки та оборони України.

Результати цього дослідження ґрунтуються на:

  • оцінці та самооцінці законодавчої, наглядової та організаційної спроможності комітетів Верховної Ради України, включаючи питання ґендерної рівності;
  • первинному дослідженні зібраних даних (з березня по серпень 2021 року) у комітетів Верховної Ради України та організацій громадянського суспільства (ОГС) щодо ґендерної рівності в процесі реформування сектору безпеки і оборони.

Презентувала дослідження Хезер Хухтанен – експертка з ґендерних питань та реформування сектору безпеки.

В обговоренні дослідження взяли участь також:

  • Аніта Ванденбельд, Членкиня парламенту Канади, пані Парламентський секретар, Міністерство міжнародного розвитку Канади;
  • Олександр Корнієнко, Перший заступник Голови ВРУ;
  • Олена Кондратюк, Заступниця Голови ВРУ;
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе, Голова Комітету ВРУ з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Членкиня групи з міжпарламентських зв’язків з Канадою;
  • Катерина Павліченко, Заступниця міністра МВС;
  • Марина Лазаренко, Виконавча директорка ГО «Інститут ґендерних програм».

Під час дискусії ми отримали цінні коментарі від усіх учасників заходу, які будуть імплементовані у фінальну версію дослідження. Планується, що дослідження буде поширене для глибшого ознайомлення серед цільових сторін процесу реформування сектору безпеки і оборони.