Аналітика дня: Чи можуть Дмитра Разумкова позбавити мандата народного депутата після відкликання з посади Голови ВРУ?

Відкликання Голови Верховної Ради з посади є однією з найбільш обговорюваних тем останніх днів. Паралельно вже починають звучати обговорення іншої теми – майбутнє спікера у Верховній Раді в якості «пересічного» депутата, а також можливість позбавлення Дмитра Разумкова депутатського мандата. І якщо процедура відкликання з посади Голови ВРУ цілком зрозуміла, хоч і відбувається у не зовсім регламентних рамках, то позбавлення мандату депутата, який перестав бути спікером, в принципі тема нова для українського парламентаризму.

Конституційний вимір означеного питання такий: частина 6 ст. 81 Конституції встановлює, що «невходження народного депутата України, обраного від політичної партії, до складу депутатської фракції цієї політичної партії або вихід народного депутата України із складу такої фракції є підставою для дострокового припинення повноважень народного депутата».

Конституційний суд України дав наступне тлумачення «виходу» з фракції: «Термін «вихід» народного депутата України зі складу депутатської фракції політичної партії треба розуміти як припинення народним депутатом України свого перебування у складі зареєстрованої депутатської фракції політичної партії, за списком якої він обраний народним депутатом України». Крім того, КСУ зазначив, що «Конституція України пов’язує чинність представницького мандата народного депутата України з його входженням i перебуванням у депутатській фракції політичної партії, за списком якої він був обраний».

Водночас частина 2 ст. 59 Регламенту ВРУ встановлює, що «Голова Верховної Ради України, Перший заступник та заступник Голови Верховної Ради України не входять до складу депутатської фракції (депутатської групи)».

Дмитро Разумков, відповідно до інформації на сайті ВРУ, увійшов до фракції «Слуга народу» 29.08.2019 і в той же день припинив бути її членом (вочевидь на підставі власної заяви, хоча механіка цієї процедури не до кінця зрозуміла), оскільки був обраний Головою ВРУ.

Наразі Дмитро Разумков є позафракційним, якщо він буде відкликаний з посади Голови ВРУ, то він може знову спробувати вступити до фракції «Слуга народу». До іншої ж фракції йому вступати не можна, оскільки він був обраний саме за списком партії «Слуга народу». В іншому разі партія «Слуга народу» може, за рішенням свого вищого керівного органу, достроково позбавити Дмитра Разумкова повноважень депутата.

Більше того, якщо дивитися на норми Конституції і навіть на позицію Конституційного Суду, то немає різниці, з яких причин депутат або депутатка вирішили припинити членство у фракції. Головним є факт ініціювання цього питання суб’єктом – народним обранцем, а не фракцією.

Звичайно, коли прописувалися норми і Регламенту, і Конституції навряд хтось міг собі уявити, що комбінація таких норм може призвести до перспективи позбавлення мандату позафракційного Голови, який перестав обіймати свою посаду.

З огляду на заяви керівництва фракції і на ситуацію навколо ініціювання відставки Голови, фракція політичної партії «Слуга народу» більше не вбачає у спікері члена команди, а відтак навряд «прийме» його у своє «політичне лоно», навіть якщо припустити, що Дмитро Разумков виявить таке бажання.

Враховуючи тон позицій ключових стейкхолдерів в цій ситуації і швидкість здійснення процедури, видається, що перспективи Дмитра Разумкова залишатися народним депутатом будуть залежати не від рамки закону, не від здорового глузду в рамках існуючої парламентської системи, а від бажання керівництва монобільшості.