Апдейт щодо парламентської реформи від Лабораторії

Лабораторія законодавчих ініціатив постійно відслідковує прогрес (і регрес) парламентської реформи в Україні. Наразі маємо для вас апдейт щодо 2020 року. Директор Аналітичного відділу Лабораторії Олександр Заславськийу ‌рамках‌ ‌Ukraine‌ ‌Reform‌ ‌Conference‌ ‌2020/2021‌ (#URC2020) розповів, що ж відбулося з парламентською реформою за останній рік.

Фото: Реанімаційний Пакет Реформ

Маємо підсумки: з 2016 по 2019 рік було виконано менше 42% реформи і рекомендацій Дорожньої карти. Коли повноваження отримала ВРУ ІХ скликання, ми запропонували нардепам для продовження імплементації реформи:

  • переглянути 52 рекомендації Дорожньої карти.
  • ухвалити Закон «Про особливості проходження державної служби в Апараті Верховної Ради України».
  • розробити та ухвалити Кодекс депутатської етики.

З цих трьох рекомендацій за рік не виконано нічого. Але все ж реформа у деяких аспектах продовжилася.

  1. Наприклад, було зменшено кількість комітетів до 23, що було однією з рекомендацій.
  2. Продовжилися зустрічі представників депутатських фракцій та груп у форматі Діалогів Жана Моне.
  3. Розпочалася робота над законопроектом «Про нормативно-правові акти» і законопроектом про опозицію та взаємовідносини коаліції й опозиції.
  4. Відбувся перший аудит Рахункової палати щодо діяльності ВРУ. Радимо переглянути, там багато цікавого. Звісно, результати аудиту не дуже позитивні, але сам факт його проведення – це виконання рекомендації Дорожньої карти.

Одна з основних проблем, яка впливає на процес імплементації парламентської реформи, – дисбаланс влади. При задекларованій парламентсько-президентській формі правління реальний вплив на формування Уряду і його політику має не Верховна Рада України, а президент. Як далі втілювати парламентську реформу і які помилки варто виправити?