Бесіда за чашечкою зі Світланою Матвієнко

Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив та директорка Української школи політичних студій Світлана Матвієнко взяла участь у «Бесіді за чашечкою» на запрошення Фонду Конрада Аденауера в Україні. Зокрема, разом з журналістом Філіпом Диканем Світлана Матвієнко дискутувала на тему жінок у політиці: як жінкам долучатися до політичного процесу, що допоможе подолати стереотипи і чи потрібні гендерні квоти?

Ми зібрали найцікавіше з розмови:

Хто така «жінка в політиці»?

«Жінка в політиці» не обов’язково займає якусь посаду. Це – жінка, яка є успішним політичним журналістом, публічним інтелектуалом, займається навчальними програмами, розвиває те, що ми називаємо демократією в широкому сенсі цього слова, працює в громадах, займається волонтерством. Якщо жінка активна будь-де, вона звичайно чинить вплив. І потім її шлях може закінчитися в політичному бомонді. Це залежить від бажання цієї жінки. Дуже багато жінок чинили надзвичайний вплив на світові процеси, особливо ідеологічні, своєю повсякденною роботою. Наприклад, Ханна Арендт, Сімона де Бовуар, С’юзен Зонтаґ. Люди мають приходити в політику, аби щось зробити. Конкретне. У принципі, це завжди може бути чітко обмежене в часі. Не можна займатися політикою заради посади або пенсії.

Що загрожує жінкам у політиці?

Найстрашніше, що я спостерігала за роки своєї роботи, – це наркотик перебування на посаді. Він настільки заміщує акценти особистості, що, позбувшись цієї посади, людина відчуває «ломку» і вже не бачить себе поза цим ритуалом, як-от, наприклад, ходити під купол Верховної Ради, голосувати за якісь закони, ходити на телеефіри. Та це проявляється не тільки в жінок. Я бачила дуже багато чоловіків і жінок, які, будучи одну каденцію, наприклад, народним депутатом України, потім дуже довго оговтувалися, що вони вже не народні депутати.

Чи допомагають гендерні квоти у політиці?

Якби Ви бачили, як в політичних партіях формують жіночі частини списків, Ви були би дуже здивовані. Процес, який має бути повністю відкоригований біографією людини, її життєвим досвідом, планами і можливістю щось зробити, підміняється підрахуванням кількості жінок у списку, аби виконати усі потрібні формальні ознаки. Це дуже погано.

Як долати стереотипи про жінок?

Більшість чоловіків і жінок у нас виросли в патріархальних родинах. Ці стереотипи допоможе подолати тільки громадянська і політична просвіта, а також виховання. Садочка і школи ніколи не буде достатньо, якщо патерни і моделі, які дитина сприймає вдома, будуть відображати приниження й упосліднення жінок і дівчат порівняно з чоловіками й хлопцями.

Жінкам завжди доводиться працювати більше. Дослідження показують, що жінки можуть набагато якісніше працювати і досягати кращих результатів просто через суспільний тиск, бо вони знають, що з них запитають більше, їм важко досягти визнання. Це відбувається не тільки в політиці, а й, наприклад, в академічній сфері. Мій викладач в університеті постійно повторював: «Жінка, яка займається філософією, це щось на зразок морської свинки». Це могло вплинути і, звичайно, впливало на усіх студенток.

Що потрібно жінкам, щоб перемагати на виборах?

Підвищити спроможність жінок перемагати на виборах можна, перш за все, через політичну освіту. Ми робимо такі програми, як Хаб партійних інновацій, Школа лідерів громад, закрита Парламентська програма, де жінки можуть набувати навичок, яких їм не вистачає.

Освіта – це перше. Друге – не треба боятися, а треба пробувати. Якщо ви себе в політичному процесі і на виборах не спробуєте, а ви цього дуже хочете, то як з вами далі працювати – нікому не буде зрозуміло: ні найкращому політтехнологу, ні консультанту.

Третє – іти до людей. Вміння правильно комунікувати, доносити свої думки і заручатися підтримкою можливе тільки при особистому спілкуванні. Інтернет і різні онлайн-інструменти вам, звісно, допоможуть. Але ваші виборці мають вас знати. І чим більше вони вас знають, тим більше у вас шансів довести їм, що саме в вас вони мають повірити.

Більше дивіться у записі прямого ефіру розмови.

https://www.facebook.com/watch/?v=598633394165820

Дякуємо за можливість Фонду Конрада Аденауера! Дуже цінуємо наше партнерство.