Лабораторія законодавчих ініціатив висловлює підтримку народу Білорусі

Українська школа політичних студій та Лабораторія законодавчих ініціатив висловлюють підтримку народу Білорусі, який повстав проти авторитарного режиму, політичних репресій, нечесних виборів і насильства влади.

Протягом останніх днів увесь світ спостерігає неприпустимі порушення прав людини у Білорусі щодо громадян, які проявили свою громадянську позицію і незгоду з несправедливістю. Народ Білорусі має право на вільні демократичні вибори та мирний протест – і ми підтримуємо його прагнення ці права відстоювати.

Білорусь – єдина територіально європейська країна, яка не є членом Ради Європи. Авторитарна сучасність країни суттєво гальмує розвиток громадянського суспільства і становлення нового покоління демократичних лідерів.

У 2007 році Українська школа політичних студій долучилась до створення Білоруської програми – Східноєвропейської школи політичних студій. Вона існує і досі, щороку набираючи на програму нових учасників, створюючи умови для появи та розвитку громадянського суспільства Білорусі. Щоправда, більшість заходів Східноєвропейської школи політичних студій проводяться за межами Білорусі. Адже основні демократичні принципи – життя як найвища цінність, свобода, верховенство права – знівельовані владою. І кожен, хто має сміливість до непокори диктаторському режиму, зараз у небезпеці.

Віримо, що народ Білорусі здатен це змінити. Віримо, що цінності, принципи, єдність і справедливість переможуть.

«Україна – це держава, народ якої змусив себе поважати, довів, що влада повинна або поважати права громадян, або піти. Підтримка людей, які змогли довести, що почуття власної гідності і громадянська відповідальність обов’язково приведуть до перемоги, для нас особливо важлива. І надважливий їхній приклад», – директор Східноєвропейської школи політичних студій Олександр Дабравольскі (Білорусь).