Друга сесія Парламентської Програми УШПС: Депутати дискутували про реформи

22-24 листопада пройшла друга сесія Парламентської Програми УШПС, яка була присвячена реформам і конкретним policies.

Більше двадцяти депутатів з різних фракцій і груп прослухали лекції про реформи основних галузей в Україні. 

Розпочала семінар директорка Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. В. Птухи НАНУ Елла Лібанова. Вона говорила з депутатами про підготовчий до реформ етап – вивчення населення.

Яким є «обличчя» сучасної України? У демографічних показниках це – депопуляція, масова еміграція та менша за розвинені країни тривалість життя. Що робити для поліпшення ситуації? Відповідь треба шукати після перепису населення. Без нього будувати стратегію економічного розвитку неможливо.

А що відбувається в Україні з економікою? Для нардепів пояснював викладач Бізнес-школи МІМ Михайло Кухар.

Україна досі не визначилась з державною економічною ідеологією. Масштабні реформи заплановано, та який вплив на економічне зростання вони матимуть? Учасники Парламентської програми отримали макроекономічний прогноз від Ukraine Economic Outlook. Подальші дії – за народними депутатами й Урядом.

Другий день Парламентської Програми був ще більш насиченим:

Олександр Литвиненко, директор Національного інституту стратегічних дослідженьдискутував з народними обранцями про стратегічний план деокупації, завершення війни і реінтеграції Донбасу. Чи можливо це в найближчий час і які перші кроки до миру?

Юлія Мостова, головна редакторка видання «Дзеркало тижня» та членкиня Наглядової Ради УШПС, нагадала про виклики, подолання яких є критично важливим для подальшого виживання країни. Проблем багато, час збігає. Що робити? Об‘єднуватися заради мети, будувати сталі інституції, діяти стратегічно й усвідомлювати відповідальність – кожному свою, а депутатам ще за усю країну.

Олег Петренко, голова Національної служби здоров’я України (2018-2019), пояснив основні принципи медичної реформи в Україні: успіхи, ризики і наступні зміни у системі охорони здоров‘я. За нинішніх умов Україна може досягти рівня Польщі у медичній галузі за 35 років. Чекати поліпшення економічної ситуації ми не можемо. Система має працювати в умовах обмежених ресурсів. Як саме? Під час дискусії обговорювали міжнародний досвід і шукали власних шляхів.

Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України», та Алім Алієв, програмний директор Кримського дому, – кримські татари. Шість років тому Росія анексувала їхню і ще сотень тисяч людей Батьківщину. Як повернути Крим і чого прагне кримськотатарський народ? Визначати потрібно разом. А ще – не викреслювати питання Криму з порядку денного, адже кожен день під час російської окупації на півострові зазнають утисків тисячі людей.

Останній день говорили про енергетику і довкілля – галузі, баланс між якими важко віднайти.

Світлана Голікова, експертка з питань енергетичної політики та безпеки проекту «Енергетична безпека» USAID, поговорила з депутатами про стратегію розвитку енергетичного сектору України. Візія і план дій були ухвалені Урядом до 2035 року, однак впровадження стратегії відбувається лише частково і з певними відхиленнями. Що ж чекає на енергетику в Україні далі? Як розвивати цю галузь ефективно і що «диктують» міжнародні норми?

Під час реформування будь-якої сфери важливо також враховувати вплив змін на екологічну ситуацію в країні.

Спільне благо залежить не тільки від нашого добробуту і купівельної спроможності, а й від того, у якому середовищі ми живемо. Про це з депутатами говорила Олена Маслюківська, аналітикиня з питань розвитку та інновацій у ПРООН в Україні. Здоров‘я і майбутнє суспільства мають бути важливішими за інтереси бізнесу. Екологічність – уже не тренд, а необхідність для збереження життя на планеті. Україна не може залишатися осторонь.

Захід було проведено за підтримки Міжнародного фонду «Відродження»