Парламентська програма УШПС: депутати пройшли перший етап навчання

Українська школа політичних студій за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» розпочала Парламентську програму для новообраних депутатів Верховної Ради. У 2014 році ми проводили семінари для парламентарів, які пізніше створили об’єднання «ЄвроОптимісти».

Цього року до програми приєдналися більше 30 депутатів із різних партій, фракцій і груп, які пройшли відбір. Це – представники Голосу, Слуги Народу, Батьківщини, Європейської Солідарності, Депутатської групи «За майбутнє» і позафракційні депутати.

Цінності як орієнтир

Під час відкриття Парламентської програми директорка УШПС Світлана Матвієнко зазначила, метою семінарів є закладення фундаменту для міжпартійного діалогу. Парламентська програма – не про повчання, а про ціннісні орієнтири для політиків.

Власне, саме цінностям був присвячений перший семінар, який розпочав завідувач відділу філософії культури, етики й естетики Інституту філософії НАН України та член Наглядової Ради УШПС Євген Бистрицький.

Він розглянув з народними депутатами поняття істини, ідентичності і відповідальності: чому поняття відповідальності посіло центральне місце в новітніх філософських етичних розвідках, а також чому істина, ідентичність та відповідальність – важливі концепції для політика. 

Продовжив ціннісну дискусію з парламентарями професор кафедри теоретичної і практичної філософії філософського факультету КНУ ім. Тараса Шевченка Вахтанг Кебуладзе.

За словами спікера, у сучасному світі і в Україні зокрема можна спостерігати конфлікт між традиційними та модерними цінностями. Що означає для нас поняття традиції і який її зв’язок із сучасністю? Як співвідносяться традиційні та модерні цінності – наприклад, безпека та свобода? Як традиційні та модерні цінності втілюються в таких соціальних інститутах, як церква, політичні партії і державні інститути, родина та освітні заклади? Відповіді шукали під час рефлексій. 

Які реформи є першочерговими для України?

Завершився перший день семінару зустріччю із Надзвичайним і повноважним послом Швеції в Україні Тобіасом ТибергомВін завітав на Парламентську програму познайомитися з народними депутатами, обговорити порядок денний роботи парламенту та можливості співпраці між Швецією та Україною

Тобіас Тиберг також зауважив, що першочерговими реформами для України мають бути антикорупція та зміни в правоохоронних органах і правосуддя. І тільки після цього можна буде дискутувати про відкриття ринку землі або приватизацію. 

Про витоки політики і цінності найближчого майбутнього

Сприйняття політики змінилося для суспільства з плином часу. Та у моменти кризи і розгубленості варто повертатися до витоків – вивчати історію поняття з глибини давньогрецьких філософів.

Про сутність політики і цінності найближчого майбутнього учасники Парламентської програми говорили на другий день семінару з доцентом кафедри теоретичної і практичної філософії філософського факультету Київський національний університет імені Тараса Шевченка Андрієм Баумейстером.

На думку спікера, у майбутньому на перший план вийдуть цінності самотності і тиші. Адже коли публічність і соціальний контроль досягнуть жахаючих меж, людина знову буде вчитися йти в себе. І тоді, можливо, почуття і мислення стануть більш глибокими та витонченими, ніж зараз – в епоху швидкості, популізму і гонитви за любов’ю мас?

Популізм – він хороший чи поганий?

Іван Гомза, доцент Магістерської програми з публічної політики та врядування Київської школи економіки, дискутував з парламентарями про популізм і його наслідки. 

Українські та світові виборчі кампанії не обходяться без використання популізму – солодких обіцянок, у які так вірять виборці. Нам здається, що популізм міг виникнути тільки в епоху пост-правди. Та насправді він з’явився набагато раніше за виборчі кампанії Трампа чи Орбана.

З Іваном Гомзою учасники Парламентської програми дізналися більше про історію популізму і розглянули загрози та можливості, які несуть з собою популісти в українському політикумі.

Як пережити усі помилки і факапи під час каденції? 

Депутати – теж люди, а тому можуть припускатися помилок. Особливо, враховуючи напружений робочий графік, тиск ЗМІ і зростаюче невдоволення виборців.

Своїм досвідом і лайфхаками «виживання» у парламенті із новообраними народними депутатами й депутатками ділилися члени міжфракційного об’єднання «ЄвроОптимісти» – Світлана Заліщук, Олексій Мушак та Вікторія Пташник.

Зокрема, колишні народні депутати розповіли про свої невдачі і моменти успіху під час депутатської каденції, а також про те, яке воно – життя після парламенту.

Як комунікувати свої цінності, аби їх зрозуміли?

Революція – це не подія, а процес. Український ціннісний переворот почався 2013 року і триває досі.

У цьому процесі важливо комунікувати наші цінності – про Майдан, Донбас і український патріотизм – так, аби західний інформаційний споживач зрозумів і підтримав Україну.

Але як? Про ціннісні меседжі у правильній «обгортці» учасники Парламентської програми говорили з керівником Секретаріату Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти Михайлом Винницьким.

Його «рецепт» – більше позитивних меседжів про нас, емоцій, історій і простоти.

Як з дня у день пам’ятати про цінності і робити їх сенсом життя?

Людей, готових щоденно долучатися до процесу зміни країни, вкрай мало. І це – одна з причин того, що зазначені зміни відбуваються повільніше, ніж хотілося б. Ті свідомі й активні, які є, втомлюються, вигорають. Мало було вистояти Майдан. Мало було допустити до влади нових.

Як з дня у день пам’ятати про цінності і робити їх сенсом життя? Про свої цінності і як їх відстоювати народним депутатам розповів Віталій Дейнега, керівник Повернись живим – фонду, який виник як волонтерська ініціатива у 2014 році, а зараз займається навчанням військових, впливає на державну політику як аналітичних центр, має ветеранський напрямок і піклується про те, аби про війну не забували, доки вона не закінчилася.