Круглий стіл “Коли і чим завершиться земельна реформа?”

Дзеркало тижня, Лабораторія законодавчих ініціатив та Internews провели круглий стіл на тему “Коли і чим завершиться земельна реформа?“. Серед запрошених були як фахівці, які практично займаються впровадженням відкритого ринку землі, так і експерти, що мають альтернативні погляди на процес та реалізацію завершального етапу земельної реформи в Україні.

Фото: Дзеркало тижня

Зокрема, на переконання Олега Нів’євського, доцента Київської школи економіки, Україна готова до відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення. Дослідження Київської школи економіки свідчать про значний макроекономічний вплив відкриття земельного ринку, зокрема про пришвидшення темпів економічного зростання на 1,5-2% ВВП щороку. Але на думку пана Нів’євського, без введення дієвих механізмів розвитку фермерства, цей ефект не буде таким стійким. Одним із таких стимулюючих механізмів, на його думку, має стати спеціальний фонд гарантування, який забезпечив би можливості кредитування фермерських господарств. Наразі над його створенням спільно працюють уряд та Світовий банк.

На переконання Гліба Вишлінсього, виконавчого директора Центру економічної стратегії, паралельно із земельною реформою, необхідні і інші перетворення, які посилили б захист інвестицій, прав власності, спростили ведення бізнесу для фермерів тощо.

Фото: Тетяна Унковська / Дзеркало тижня

Тетяна Унковська, директор Експертно-аналітичного центру “Оптима”, натомість зауважила, що, крім іншого, важливою є та модель ринку землі, яку вирішить впроваджувати Україна, адже світовий досвід говорить про те, що запуск вільних ринків землі без необхідних регуляції та контролю призводив до обезземелення жителів сільських районів та посилював продовольчі ризики у низці країн. На думку її колеги Віталія Ломаковича, оптимальною моделлю для України є так звана “японська” модель. За його словами, ідеться про вільний ринок земель сільськогосподарського призначення, який контролює та регулює держава, унеможливлюючи зловживання та маніпуляції на ринку. Принагідно пан Ломакович нагадав присутнім, що наразі земельний кадастр заповнений лише на 70% і до того моменту, поки цей показник не сягне 100%, уникнути зловживань буде просто неможливо.

Майже всі присутні експерти погоджувалися, що основною метою відкриття ринку має стати стимулювання до розвитку фермерства в Україні, оскільки це найпростіший шлях до підвищення продуктивності праці в агросфері, розвитку переробки, а головне – це прямий вплив на розвиток сільських територій.

Фото: Андрій Мартин / Дзеркало тижня

Утім, Іван Фурсенко, заступник голови Всеукраїнської асоціації сільських та селищних рад, переконаний, що, доки територіальні громади не отримають можливість розпоряджатися сільськогосподарськими землями на їхніх територіях (включно із землями за межами населених пунктів), про подрібнення агровиробництва, а отже і про розвиток фермерства та позитивний ефект для розвитку територій, говорити складно. Для багатьох із присутніх експертів право першочергового викупу земель аграріями, які зараз ці землі орендують, є сумнівною нормою, бо в переважній більшості ідеться про великих товаровиробників. За словами Андрія Мартина, старшого проектного менеджера по земельній реформі Офісу реформ Кабінету Міністрів України, великі аграрні компанії наразі мають і бажання, і необхідний фінансовий ресурс для того, щоб викупити землі, які зараз вони орендують.

Попри те, що усі присутні експерти погодилися, що ринок землі Україні необхідний, бо це нагальна потреба, квапливість та брак громадського обговорення можуть зашкодити процесу його впровадженню.