Світлана Матвієнко про перші кроки нового Уряду

В ефірі телеканалу UA: Перший Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Світлана Матвієнко прокоментувала перші рішення нової влади та призначення до Уряду.

«Наш висновок такий: це занадто амбітна ціль – стільки всього міняти в Конституції. 465 поправок претендують на Конституційну реформу, яка позиціонується зовсім не так. Без широкого суспільного обговорення так не робиться. Не тому, що хтось хоче стримати реформи і великий шлях у світле майбутнє. А тому, що Основний Закон країни повинен мати легітимність», – зазначила Світлана.

Світлана Матвієнко в ефірі програми «Тема дня» на телеканалі «UA: Перший»

Голова Ради Лабораторії наголосила, що деякі запропоновані ініціативи справді спрощують певні колізії, зменшують дублювання у Конституції, однак експертну спільноту турбує питання депутатської недоторканності і змін до роботи Верховної Ради.

«Парламент – це місце для дискусій. Усі зміни мають обговорюватися. Зменшення кількості народних депутатів – ніщо інше, як популістичне загравання з населенням. Ці норми націлені на те, щоб дати меншу репрезентативність у парламенті, і такою кількістю депутатів набагато легше керувати», ­­­– пояснила Світлана Матвієнко.

За її словами, президент не має давати вказівки Верховній Раді, навіть якщо він є лідером партії. Демократія – це, перш за все, процедури, врахування думок різних груп. Швидкі зміни потребують швидких дій, а це є ризиком повернення до авторитаризму.