Анонс: Відкриті експертні дебати щодо парламентської реформи

Logo_main

18 грудня 2017 року о 13:30 у студії Телеканалу РАДА пройдуть Відкриті експертні дебати щодо парламентської реформи.

На заваді ефективної роботи Верховної Ради України стоїть ціла низка проблем. Аби їх виявити та проаналізувати з жовтня 2015 року по січень 2016 року у Верховній Раді працювала Оціночна місія Європейського Парламенту під керівництвом Пета Кокса. Результатом цієї роботи стала Доповідь та Дорожня карта щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України. 17 березня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Постанову, якою взяла за основу цей документ, який містить 52 рекомендації щодо поліпшення роботи Верховної Ради України в частині інституційної спроможності, покращення якості законодавчого процесу, забезпечення відповідності законодавства нормам Європейського Союзу тощо.

Дебати передбачають обговорення конкретних пропозицій, викладених у Дорожній карті щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України, підготовленої Місією Європейського Парламенту з оцінки потреб під головуванням Пета Кокса.

Теми для обговорення:

  • Співпраця між парламентом та урядом на рівні комітетів (Рекомендація №17 щодо зменшення кількості комітетів і прив’язка їх до конкретних міністерств, Законопроект № 6256);
  • Від індивідуальної законодавчої ініціативи до колективного законотворення (Рекомендація №6 щодо визначеного переліку 20-ти депутатських законопроектів для пріоритетної роботи парламенту);
  • Конституційний вимір Парламентської реформи (Рекомендація №13 щодо процедур голосування).

Спікери:

  • Руслан Сидорович, народний депутат України, член депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання “Самопоміч”», Голова підкомітету з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини Комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя;
  • Олена Сотник, народний депутат України, член депутатської фракції Політичної партії «Об’єднання “Самопоміч”», секретар Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції;
  • Юрій Мірошниченко, народний депутат України, член фракції Політичної партії «Опозиційний блок», Голова підкомітету Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності.

Модератор: Олександр Заславський, Заступник Голови Ради Лабораторії законодавчих ініціатив.

Телеканал РАДА забезпечуватиме пряму трансляцію Дебатів з можливістю для онлайн аудиторії поставити питання та проголосувати за один із варіантів вирішення обговорюваних проблем. Всі інші телеканали, можуть користуватися сигналом Телеканалу РАДА.

Час проведення: 18-те грудня, 13.30-15.00

Запрошуємо парламентарів, співробітників секретаріатів комітетів та Апарату ВРУ, представників громадськості та ЗМІ, інших зацікавлених у темі долучитись до онлайн-трансляції та висловити свою позицію через онлайн-голосування на сторінці Лабораторії законодавчих ініціатив у facebook.

Ключовою метою проведення Дебатів є підвищення громадського запиту на зміни парламентських практик та процедур, що дозволить вплинути на основних стейкголдерів у парламенті задля досягнення ключової мети – вироблення кращих практик розробки та ухвалення рішення у Верховній Раді України.

Додаткова інформація за телефоном: (044) 531 37 68, моб.: +38 (067) 242 80 91 або електронною поштою: i.cherpak@laboratory.kiev.ua – Ірина Черпак.

Організація та проведення відкритих експертних дебатів щодо парламентської реформи є частиною проекту, який реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив у рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.