Доступ громадян до парламенту (Info Brief)

Logo_main

Згідно зі ст. 28 Декларації відкритості парламенту, усі громадяни повинні мати право на фізичний доступ до парламенту та його пленарних засідань, за винятком обмежень з міркувань громадської безпеки або обмеженого простору.

Можливість відвідати громадянами національний парламент у демократичній державі – це їх беззаперечне право та своєрідний інструмент контролю, оскільки народ як носій влади делегує парламентарів на виконання роботи на певний строк в інтересах народу та може безпосередньо побачити процес роботи парламентарів як своїх представників.

З іншого боку, надання доступу громадян до парламенту є проявом освітньої функції, що реалізується інструментами комунікації, що має на меті зміцнення інституційного іміджу парламенту та підвищення обізнаності громадян про його діяльність, роль та місію. Адже роз’єднаність з парламентарями та парламентом загалом та брак базових знань про парламент та політику створюватимуть для громадян труднощі із залученням у політичне життя на фундаментальному рівні, а відтак вони не бачитимуть потреби та цінності в голосуванні.

Читати Доступ громадян до парламенту (Info Brief)

Підготовка аналітичних матеріалів у форматі Info Brief  є частиною проекту, який реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив в рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.