Пропозиції до політики щодо врегулювання конфлікту на тимчасово непідконтрольних територіях на Сході України (Policy Paper)

Logo_main

Протистояння на Донбасі є одним з ключових викликів національній безпеці України. Незважаючи на оголошений режим припинення вогню, щодня українські військові зазнають втрат. Крім того, українське суспільство вкрай негативно ставиться до виконання окремих положень Мінських угод, які зобов’язують Україну надати «особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей» (ОРДЛО), провести місцеві вибори в ОРДЛО та амністувати бойовиків ДНР/ЛНР. Майже кожне питання, пов’язане з війною на Донбасі та мирним врегулюванням, викликає чутливу реакцію українського суспільства.

Хоча збройний конфлікт формально ведеться між українськими військами та бойовиками ДНР/ЛНР навколо майбутніх зв’язків ОРДЛО з Україною, він має набагато глибшу та складнішу структуру. Зокрема, війна на Донбасі є гарячою фазою українсько-російського конфлікту, який стосується комплексу протиріч, які накопичилися у двосторонніх відносинах після розпаду СРСР: зовнішньополітична орієнтація Києва, енергетика, економічні зв’язки, військово-політична сфера та гуманітарна політика. Крім того, Україна є однією з арен глобального протистояння між Росією та США, яке значною мірою впливає на еволюцію світового порядку. Тим не менш, локальний конфлікт на Донбасі навряд чи сягнув би рівня міжнародної кризи, якби всередині України не було структурних дестабілізуючих чинників.

 

Читати Пропозиції до політики щодо врегулювання конфлікту на тимчасово непідконтрольних територіях на Сході України (Policy Paper)

Підготовка та презентація аналітичних матеріалів у форматі Policy Paper є частиною проекту, який реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив у рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.