Сьома міжнародна наукова конференція «Парламентські читання»

Лого_пралам.чит

26-27 травня 2017 року за адресою вул. Грушевського, 22 (Будинок урочистих офіційних прийомів) відбулася Сьома міжнародна наукова конференція «Парламентські читання».

Конференцію організовано Лабораторією законодавчих ініціатив у партнерстві з Факультетом правничих наук, Факультетом соціальних наук та соціальних технологій, Студентським науковим товариством правників «Scholaris» Національного університету «Києво-Могилянська академія», а також Кафедрою парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України.

DSC_0352

Конференція покликана сформувати якісно вищий рівень експертного та академічного дискурсу в Україні та залучити молодих науковців і представників академічних кіл до проведення досліджень щодо еволюції становлення та тенденцій розвитку парламентаризму в Україні, якісних та кількісних методів дослідження внутрішньо парламентських процесів, методології дослідження поведінки парламентарів.

Тематика конференції:

  • еволюція становлення та тенденції розвитку парламентаризму в Україні;
  • якісні та кількісні методи дослідження внутрішньопарламентських процесів;
  • методологія дослідження поведінки парламентарів;
  • коаліційний уряд;
  • співпраця уряду і парламенту.

DSC_0359

Ігор КОГУТ, Директор програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», виступаючи з вітальним словом, зауважив:

«Парламентські читання» розпочалися з усвідомлення того, що існує певний дослідницький вакуум, певна потреба у тому, щоб люди, які займаються академічними дослідженнями – аспіранти, студенти старших курсів університетів, мали більшу цікавість до теми розвитку парламентаризму та представницької демократії, і ми б хотіли побудувати цей місточок. Скажу вам відверто, він дуже непросто будується, адже мотивації займатися темою парламенту у багатьох немає. Проте ми не втрачаємо натхнення й віри в те, що щороку, збираючи молодих і досвідчених дослідників, представників дослідницьких центрів, університетів, ми будемо привертати увагу все більш широкого кола компетентних науковців до цієї теми.

DSC_0021

Світлана МАТВІЄНКО, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, вітаючи учасників конференції, наголосила, що останніми роками серед робіт, які подаються на конференцію, Лабораторія законодавчих ініціатив шукає людей, які потім зможуть ставати експертами організації, адже щоденна робота з Верховною Радою, народними депутатами України потребує не тільки моніторингу й оцінки, але й ґрунтовного дослідження. Також Світлана зауважила, що будь-які дослідження є шляхом дуже складним, а тема парламентаризму досить вузькою, тому поява нових дослідників не просто засвідчує зростання інтересу до цієї тематики, але й є приводом для оптимізму.

DSC_0087

Лідія ДАНИЛЕНКО, Доктор педагогічних наук, професор, професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, дякуючи Лабораторії законодавчих ініціатив за плідну співпрацю, відзначила, що таке співробітництво дає змогу долучити студентів і слухачів академії до безпосередньої дослідницької роботи. Адже невміння випускників включатися у відкриті дискусії, відкриті дебати з народом, з громадою, з публічними особами можна, звичайно, усунути шляхом практичних занять в університеті, але набагато ціннішим є особистий досвід дослідника, який на ґрунті власних спостережень і роздумів дійшов висновку, як перейти від звичайної інституалізації процесу до процесу аксіологізації.

Конференція тривала 2 дні:

26 травня – дискусійні панелі за участі вітчизняних і зарубіжних науковців та експертів, вищих посадових осіб України; доповіді учасників конференції.

DSC_0145

DSC_0734

DSC_0192

Перший день конференції, наповнений змістовними доповідями та дискусіями, розкрив учасникам та гостям конференції роль соціальних медіа в підсиленні парламентської демократії; познайомив з міжнародним досвідом створення ефективного та прозорого парламенту. Спікери конференції, проаналізувавши найкращі іноземні практики, показали механізм наближення України до найвищих стандартів парламентаризму; а також ґрунтовно представили українські та світові практики дослідження внутрішньопарламентських процесів. Завершився насичений день заслуховуванням цікавих та переконливих доповідей учасників та їх фаховим обговоренням.

DSC_0920

27 травня – заслуховування та обговорення доповідей учасників конференції.

DSC_0490

Другий день конференції присвячено обміну думками щодо організації взаємодії парламенту та уряду України; правового регулювання парламентського імунітету; проблеми дотримання політичними партіями своїх передвиборчих програм; впливу Конституційного Суду на діяльність парламенту; порівняльного конституційного аналізу Німеччини, Австрії та Швейцарії; формування парламентської більшості як передумови запровадження ефективних національних стратегій розвитку; шляхів вдосконалення механізму дострокового припинення повноважень ВРУ; модернізації системи суб’єктів права законодавчої ініціативи в Україні; ціннісно-орієнтованої парламентської діяльності; психології парламентського лобізму; хронотопу парламенту України; кодексу депутатської етики; можливості ефективного функціонування «електронного парламенту»; ключових елементів вільного мандату народного депутата України.DSC_0456

Програма конференції

За результатами конференції буде надруковано збірку вибраних робіт учасників Сьомої міжнародної наукової конференції «Парламентські читання».

Конференція є частиною проекту, що реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Медіа-галерея заходу

Фото: Оксана Сушко

26 травня 2017

27 травня 2017

Залишити відповідь