Recherche l’Ukraine: чим Україна цікава Бельгії

«У чому є важливість проведення Євробачення для України, які перспективи розвитку культурної дипломатії України та який імідж ми маємо закордоном», – про все це розповів Надзвичайний та Повноважний посол Бельгії в Україні пан Люк Якобс випускникам та цьогорічним учасникам УШПС.

16 травня у рамках Клубу УШПС відбулася зустріч “Recherche l’Ukraine: чим Україна цікава Бельгії” у посольстві з Надзвичайним та Повноважним послом Бельгії в Україні паном Люком Якобсом з випускниками та цьогорічними учасниками Української школи політичних студій.

Як «три користі радості» та «Земля» Довженка представляють Україну в Брюсселі

Звуки української веснянки

«Ой, ти, весна, ти красна,
А, що ж ти нам вонєсла?

Я й вонєсло, вонєсло
Три користі радості»

від гурту “Dakhabrakha” та чорно-біле німе кіно «Земля» Олександра Довженка на екрані у 2016 році відкрили проект “Ukraine on film. Way to freedom” Центру образотворчих мистецтв BOZAR, який розташований у центрі Mont des Arts і є однією з найбільш відвідуваних місцин у Брюсселі.

Минулого року у Центрі вже відбулися покази фільмів «Плем’я» Мирослава Слабошпицького, серії мультиплікаційних фільмів «Козаки», «Все палає» режисерів Дмитра Стойкова, Олександра Течинського та Олексія Солодунова, «Гамер» Олега Сенцова, «Поводир» Олеся Саніна в рамках цього проекту.

На думку кураторів BOZAR, українське кіно нині переживає період значного креативного піднесення. Фільми, зроблені в останні роки, свідчать про зміни в суспільних настроях і про обраний шлях виходу з культурної ізоляції радянського періоду до відродження кіно країни. Хід історії завжди змушував українців ставати на захист своєї ідентичності.

Такі роботи, як документальний фільм Сергія Лозниці «Майдан», який презентували у 2015 році та візіонерські роботи Мирослава Слабошпицького привертають до себе увагу по всій Європі.

Формування діалогу України та Бельгії через котячку

Навчитися малювати квіти, виконані у техніці петриківського розпису спеціальним пензлем «котячкою», ознайомитися з картинами Івана Марчука, відсвяткувати День вишиванки у Брюсселі можна у Культурному Центрі України та Бельгії (CCUB). Його основна мета – сприяти оновленому соціальному взаєморозумінню у діалогах між українською та бельгійською (європейською) спільнотою шляхом поглибленого дослідження різних аспектів образотворчого мистецтва, архітектури/урбанізації, музики та літератури.

«Київ – столиця України» is a new “London is a capital of Great Britain”

У 2016 році Нілс Смітс (University of Leuven) видав посібник з граматики для людей, які спілкуються голландською мовою. Цей посібник спрямований на тих, хто хоче вивчити або удосконалити українську мову. Граматичні правила пояснюються за допомогою прикладів з української преси – це дає студентам розуміння викликів України.

У Гентському університеті на факультеті славістики цього року був розпочатий курс «Україна: історіографія, мова та націотворення». Він має на меті дати студентам більш широке розуміння найбільш важливих питань щодо української історіографії, мовної ситуації та особливостей формування національної ідентичності.

Чи успішно Україна відсвяткувала різноманіття?

– Приїжджайте підтримати Бланш на концерті в Києві.

– Де?

– В Києві.

– Київ?

– Київ!

– Точно, Київ. Київ… Швейцарія прекрасна!

– Це не Швейцарія, це Україна.

– Це було для того, щоб побачити, наскільки Ви уважні. Отож, сьогодні Бланш виконає свою пісню «Вогні великого міста».

– Приїжджайте і підтримайте Бланш у першому півфіналі відомого пісенного конкурсу Євробачення.

Відео саме з таким текстом було дуже популярне напередодні проведення цьогорічного конкурсу «Євробачення» в Україні.

«Однак, як ми бачимо, статті журналістів-обізрівачів, які висвітлювали сам конкурс та його організацію в Україні, сформували зовсім нове, позбавлене стереотипів бачення Києва як сучасної європейської столиці з цікавою історією та відкритими людьми, а України як країни з великими перспективами та багатим, зокрема, туристичним потенціалом, який потрібно розвивати», – зазначив посол Люк Якобс.

Rechercher l’Ukraine

Créer l’Ukraine nouvelle

Reconstruire l’Ukraine

Власне, яка зі стратегій стати цікавою країною для світу є найвлучнішою, згодом покаже зміст історій про «Oh, you are from Ukraine! It’s where …”.

Медіа-галерея заходу тут

Фото: Оксана Сушко