Програмна координаторка Лабораторії законодавчих ініціатив Тетяна Чернуха в ефірі Громадського радіо

Тетяна Чернуха, програмна координаторка Лабораторії законодавчих ініціатив, в ефірі Громадського радіо, розкриваючи особливості та проблеми місцевих референдумів, торкнулася широкого кола питань, зокрема, декомунізації, децентралізації влади, конституційних прав та свобод громадян України.

Право ініціювання та проведення місцевого референдуму є конституційним правом громадян України та однією з найважливіших форм безпосереднього здійснення влади народом (що декларує стаття 5 Конституції України).

Стаття 38 Конституції України гарантує право громадян «брати участь у всеукраїнському та місцевих референдумах», однак із втратою чинності Закону України «Про всеукраїнський та місцеві референдуми» 1991 року та набуттям чинності Закону України «Про всеукраїнський референдум» 2012 року зникає законодавчо закріплений механізм ініціювання та проводення місцевих референдумів. З іншого боку, сьогоднішній курс регіональної політики держави спрямований на децентралізацію та дерегуляцію влади, що передбачає розширення прав громадян на вирішення питань місцевого значення, в тому числі шляхом ініціювання та проведення місцевих референдумів. Зокрема, в рамках здійснення реформи було ухвалено Закон України «Про добровільне об’єднання громад», де місцевий референдум є необхідною складовою цього процесу. Однак, досі бракує законодавчої бази врегулювання механізму проведення місцевих референдумів.

Основні проблеми, пов’язані із місцевим референдумом як механізмом прямої демократії:

  1. загроза територіальній цілісності України;
  2. викоритання місцевого референдуму з метою легітимації сумнівних або прямо протизаконних рішень місцевої влади;
  3. порушення процедури щодо ініціювання та проведення місцевих референдумів.

Залишити відповідь