Прес-брифінг «Підписання Декларації про наміри щодо Кодексу парламентської етики»

#ЕтичнаРада

09 лютого у Верховній Раді України відбувся прес-брифінг «Підписання Декларації про наміри щодо Кодексу парламентської етики», у якому взяли участь депутати від різних фракцій Олена Сотник (Об‘єднання «Самопоміч»), Світлана Заліщук (Блок Петра Порошенка), Сергій Лещенко (Блок Петра Порошенка), Оксана Юринець (Блок Петра Порошенка), Антон Геращенко (Народний фронт), Юрій Мірошниченко (Опозиційний Блок), Альона Шкрум (Всеукраїнське об‘єднання «Батьківщина»), Остап Єднак (позафракційний) та інші народні депутати.

Під час брифінгу депутати задекларували свої наміри працювати в рамках діалогового майданчику, що був створений для обговорення етичних дилем і забезпечення інклюзивного процесу напрацювання Кодексу парламентської етики, «власниками» якого є самі парламентарі.

Народна депутатка України Олена Сотник зазначила:

Займаючи найвідповідальнішу посаду в державі, ми як народні депутати маємо усвідомлювати значення та відповідальність за кожну свою дію, слово, рішення. Етична поведінка – це не просто про чемність та повагу, – це про легітимність та значення для суспільства парламенту та парламентарів.

Народна депутатка України Світлана Заліщук зауважила:

Ми вважаємо, що ці етичні норми мають бути так чи інакше ухвалені. Чому? По-перше: через те, що дуже часто наші профільні комітети у парламенті очолюють люди, які представляють бізнес (“Укрзалізниця” – значить в транспортному комітеті, наприклад). І це неприпустимо. І Етичний Кодекс може це вирішити. Друге: коли депутати насправді реєструють свої закони, в незалежності від того, що в альтернативі існувало вже рік-два… Це таке вибіркове законотворення. Чому? Тому що є кругова порука. І деяким законам дають зелене світло, а деяким показують червоний прапорець. Етичний Кодекс може це вирішити. І останнє. Я вважаю, що парламент просто має показати, що тут працюють люди. Люди такі самі ж, як суспільство, яке нас обирало. Інакше, я не виключаю, що цей парламент, як і попередній, просто винесуть.

Народна депутатка України Альона Шкрум наголосила:

Більшість депутатів зараз говорять про євроінтеграцію, кричать про європейські цінності. Але євроінтеграція – це не лише закони, економічні норми, папірці. Це, перш за все, правила поведінки, це гідність, доброта, взаєморозуміння, взаємоповага. Це – правила свободи.

Народний депутат України Юрій Мірошниченко зазначив:

І не дарма ми зараз говоримо не про питання законотворчості, які регулюють життя суспільства, а ми говоримо про не менш важливе питання етики, тобто це ті норми поведінки, які люди мають прийняти добровільно, адже ніякими законами, в тому числі і Законом «Про регламент», ми бачимо, що ми не можемо стримати взаємну неприязнь, взаємні образи, а інколи навіть відверті бійки.

 

Якщо ми – народні депутати не будемо здатні поводитись достойно, усувати в своїх діях конфлікт інтересів, принципово ставитись до порушення Регламенту та інших законів, сподіватися на допомогу і підтримку з боку суспільства та всього світу до парламенту, до України в цілому, марно.

Діяльність відбувається в рамках проекту Лабораторії законодавчих ініціатив «Підтримка демократичної політичної культури у Верховній Раді через політичний діалог та етичні стандарти», що виконується за підтримки Програми Матра (Посольство Королівства Нідерланди) та у партнерстві з проектом БДІПЛ ОБСЄ «Зміцнення діалогу між громадянським суспільством і ключовими державними установами в Україні в сфері людського виміру», Нідерландським інститутом багатопартійної демократії та за сприяння Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

За додатковою інформацією звертайтеся до Координаторки проекту Лабораторії законодавчих ініціатив Уляни Полтавець 044 531 3738, 063 180 3083, u.poltavets@laboratory.kiev.ua