Прес-конференція «Презентація напрацювань по Кодексу парламентської етики» в УКМЦ

#ЕтичнаРада

03 лютого 2017 року відбулася прес-конференція «Презентація напрацювань по Кодексу парламентської етики», в якій взяли участь Світлана Матвієнко, Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, Ігор Когут, Директор програми USAID «РАДА», Катерина Рябіко, Координаторка проекту “Зміцнення діалогу між громадянським суспільством і ключовими державними органами та установами в Україні у сфері людського виміру”, ОБСЄ/БДІПЛ, Остап Єднак, Народний депутат України, та Сергій Лещенко, Народний депутат України.

На прес-конференції були представлені перші напрацювання на основі роботи діалогового майданчику, що був створений для обговорення етичних дилем і забезпечення інклюзивного процесу напрацювання Кодексу парламентської етики, “власниками” якого є самі парламентарі. Під час прес-конференції народні депутати також представили декларацію про наміри щодо напрацювання Кодексу парламентської етики.

Світлана Матвієнко зауважила:

Довіра до політичних інститутів є ключовим елементом їхньої легітимності. Це особливо стосується парламенту як представницького органу. Рівень довіри до Верховної Ради України в останні роки є рекордно низьким. Великою мірою це пов’язано із суспільним уявленням про сумнівні етичні принципи народних обранців.

Ігор Когут підкреслив, що процес діалогів щодо парламентської етики має полягати у розгляді етичних дилем, що призведе до спільних, однозначних і прийнятних для усіх стандартів професійної парламентської етики. Народні депутати самі мають дійти згоди щодо приципів парламентської етики, в рамках яких вони зможуть виконувати свій мандат та бути відповідальними перед виборцями.

Катерина Рябіко зазначила:

Багато хто, посилаючись на парламентську етику обмежується питаннями регулювання поведінки в залі засідань. Це питання безперечно є важливим для іміджу парламенту загалом, але визначення та регулювання парламентської етики включає набагато ширше коло питань, серед яких і конфлікт інтересів, і прихований лоббізм, і прозорість депутатських пільг та виплат, декларування статків тощо.

Народний депутат Остап Єднак, котрий брав участь в усіх робочих зустрічах в рамках проекту, зауважив, що головним в цьому процесі є діалог:

Парламентська етика – це політична відповідальність депутата. Ми маємо навчитись культурі політичного діалогу, щоб мати довіру та підтримку громадян. Рівень культури та етики в парламенті визначається рівнем поваги до інституції та один до одного. Я думаю, що закон цю проблему не вирішить, а отже, це повинен бути внутрішньопарламентський маніфест.

Презентуючи декларацію про наміри щодо напрацювання Кодексу парламентської етики, народний депутат Сергій Лещенко зазначив:

У своїй діяльності як народні депутати ми гарантуємо дотримання принципів прозорості, підзвітності, уникнення конфлікту інтересів, толерантності та поваги до прав людини.

Сергій також закликав депутатів приєднатись до ініціативи та підписати декларацію про наміри участі в процесі затвердження Кодексу парламентської етики.

Діяльність відбувається в рамках проекту Лабораторії законодавчих ініціатив «Підтримка демократичної політичної культури у Верховній Раді через політичний діалог та етичні стандарти», що виконується за підтримки Програми Матра (Посольство Королівства Нідерланди) та у партнерстві з проектом БДІПЛ ОБСЄ «Зміцнення діалогу між громадянським суспільством і ключовими державними установами в Україні в сфері людського виміру», Нідерландським інститутом багатопартійної демократії та за сприяння Програми USAID «РАДА: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво».

За додатковою інформацією звертайтеся до Координатора проекту Лабораторії законодавчих ініціатив Уляни Полтавець 044 531 3738, 063 180 3083, u.poltavets@laboratory.kiev.ua