Інформаційна довідка – Податкова система у Польщі

Податки в Польщі повинні платити не тільки польські громадяни, а й іноземці, які отримують в Польщі дохід. Для багатьох іноземців (особливо тих, хто не здійснює підприємницької діяльності), щоб розрахуватися з податковою інспекцією (фіск), потрібно мати ідентифікаційний персональний номер (PESEL).

Особливістю податкової системи є те, що кожен платник податків має право пожертвувати 1% від свого податку на благодійність. Це право прописане у Законі про оподаткування фізичних осіб 2003-го року. У перший рік (2004) запровадження механізму переказу 1% податку фізичних осіб на благодійність більше 80 тисяч платників податків, тобто 0,3% від загальної кількості платників податків, перерахували суму в понад 10,4 млн. злотих. У наступному році кількість таких платників податків збільшилася до 680 тисяч – 3% осіб, від загальної кількості платників податків перерахували уже 41,6 млн. злотих.

Прохання про передачу 1% від податку на благодійність є невід’ємною частиною податкової декларації, в якій оподаткування відбувається згідно з:

  • Податковою шкалою (PIT-36, PIT-37),
  • 19% ставкою податку на доходи від підприємницької діяльності та спеціальних галузей сільськогосподарського виробництва (PIT-36L),
  • єдиною ставкою податку 19% на дохід від продажу акцій або інших цінних паперів, або продажу акцій компанії з обмеженою відповідальністю, або від продажу
    похідних фінансових інструментів (PIT-38),
  • єдиної ставки податку 19% на дохід від продажу майна і майнових прав (PIT-39),
  • податку за єдиною ставкою на зареєстрований дохід (PIT-28).

Податкову декларацію можна:

  • подати особисто у відповідному податковому органі,
  • надіслати поштою,
  • заповнити через Інтернет, використовуючи програму «e-Deklaracje».

Інформаційна довідка, підготовлена Європейським інформаційно-дослідницьким центром на запит народного депутата України

Читати: Податкова система в Польщі

Діяльність Європейського інформаційно-дослідницького центру координується Лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки програми USAID “Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом “Східна Європа”.

Залишити відповідь