Аналіз виконання закону щодо відкриття майнових реєстрів (Shadow Report)

Logo_main

Для вирішення низки нагальних проблем в антикорупційному секторі влітку 2015 року Верховна Рада України ухвалила Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції», який набрав чинності 6 жовтня 2015 року. Законом передбачено відкриття державних майнових реєстрів, а також доступ до інформації про власників зареєстрованих транспортних засобів, об’єктів нерухомості та відомості про земельні ділянки із Державного земельного кадастру.

Закон функціонує майже рік, за визначений період інформація про майно посадовців стала відкритою, що значним чином спростило можливість виявлення ознак корупції, незаконного збагачення чи намагань посадовців приховати майно.

Проте невирішеною залишається низка проблем у роботі Єдиного державного реєстру МВС, Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Зокрема, ці бази даних містять неповну інформацію про майно, оскільки значна частина документів залишається досі неоцифрованою, не внесені відомості про транспорт, зареєстрований до 2012 року. Існують проблеми при пошуку інформації та ідентифікації осіб, що володіють майном.

 

Читати Аналіз виконання закону щодо відкриття майнових реєстрів (Shadow Report)

 

Підготовка та презентація аналітичних доповідей у форматі Shadow Report є частиною проекту, який реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив у рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.