Експертний круглий стіл “Вдосконалення законодавства про реабілітацію жертв політичних репресій. Проблеми та перспективи”

new_rada_lzi

 

12 травня  в рамках Програми USAID “РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво” відбувся експертний круглий стіл «Вдосконалення законодавства про реабілітацію жертв політичних репресій. Проблеми та перспективи».

Захід є спільною ініціативою Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, Українського інституту національної пам’яті і Лабораторії законодавчих ініціатив, та проводиться у партнерстві з Групою політики національної пам’яті РПР та Центром дослідження визвольного руху.

З ліва направо: В'ячеслав В'ятрович, Валерій Пацкан, Ігор Когут

З ліва направо: Володимир В’ятрович, Валерій Пацкан, Ігор Когут

Перший заступник голови Комітету з питань прав людини, міжнаціональний відносин та національних меншин, голова підкомітету з питань зв’язків з українцями, які проживають за кордоном Валерій Пацкан загострив увагу на актуальності теми відновлення прав жертв політичних репресій та вдосконалення відповідної нормативної бази.

«Зараз досі діє закон з 1991 року, який потребує детального перегляду таких питань як розширення категорій осіб, які підпадають під дію закону, форм соціального захисту, який має бути забезпеченим державою, знов звернути увагу при подальшій розробці законодавства з цих та інших питань».

Володимир В'ятрович

Володимир В’ятрович

Ігор Когут, директор Програми USAID «РАДА», розповів про цілий процес процесу адвокатування даної законодавчої ініціативи, здійснюваної Лабораторією законодавчих ініціатив в рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво»

«Питання, які розглядаються сьогодні на круглому столі, ставали предметами підтримки, яка надається громадянському суспільству, громадським організаціям, асоціаціям, спілкам і Парламенту України. Ця тема пройшла червоною ниткою кількох форм комунікації народних депутатів України з виборцями: в Луцьку проведено засідання громади з обговорення даного  законопроекту; пізніше, наприкінці минулого року, дуже цікава інституційна новела в Парламенті –  це наш Європейський інформаційно-дослідницький центр у співпраці з галузевими підготував пропозиції до політики, Policy Paper «Відновлення прав жертв політичних репресій», що розповсюджується серед народних депутатів України.  Сьогоднішній захід є дуже важливим етапом цієї роботи, коли профільний комітет, беручи до уваги усі напрацювання, позиції усіх заінтересованих сторін, має можливість узгодити принципові позиції законопроекту перед внесенням його на розгляд».

Програма USAID РадаФото: Микола Мирний, Центр інформації про права людини

За додатковою інформацією просимо звертатися за телефоном: (044) 531 37 68.

Policy Paper «Відновлення прав жертв політичних репресій»

Залишити відповідь