Третя міжнародна конференція “Парламентські читання” (м. Київ)

15 лютого 2013 року у стінах Національного університету “Києво-Могилянська академія” відбулась Третя щорічна міжнародна наукова конференція “Парламентські читання”. Захід зібрав молодих науковців, які займаються дослідженням теми парламентаризму, з різних регіонів України та Білорусі.

Відкрив конференцію своїм вітальним словом Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут. «”Парламентські читання” покликані стати поштовхом для молодих науковців займатися проблемою парламентаризму в різних її аспектах, розвивати відповідні академічні знання», – відзначив Ігор Когут. Також він розповів про роботу Конституційної асамблеї та можливості врахування аналітичного доробку конференції в аналогічних структурах.

Марина Руденко, менеджер програм громадянського суспільства Програми розвитку законотворчої політики України Програми сприяння парламенту України (ПСП ІІ), говорила про перспективи долучення українських експертів з парламентаризму до світового дискурсу з даної теми.

Лідія Даниленко, заступник завідувача кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України, розповідала про нову магістерську спеціальність «Парламентаризм та парламентська діяльність», що почала викладатись в її навчальному закладі: «Ми створили своєрідну неформальну лабораторію вітчизняного парламентаризму, де виховуються політики, які будуть чути народ».

Елеонора Валентайн, Директор Програми розвитку законотворчої політики України Програми сприяння парламенту України (ПСП ІІ), про характерні риси американського парламентаризму, а також поділилася думками щодо процесу розвитку українського парламенту з 1990-х років до нинішнього часу.

Далі зі вступною лекцією виступив заслужений юрист України, Президент Асоціації українських правників, професор кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України Василь Костицький. Як депутат трьох скликань він поділився власним досвідом роботи в парламенті та розробки законів. «Зараз українські науковці мають дати академічну відповідь політикам в контексті пошуку більш ефективних моделей врядування – політичного, економічного, юридичного», – відзначив Василь Костицький. Також він представив власну концепцію розподілу влади.

До дискусії долучився і профессор Національного університету «Києво-Могилянська академія», суддя Конституційного Суду України у відставці Микола Савенко. Він закликав юристів першими реагувати на ухвалення проблемних та нелегітимних законів та надавати таким випадкам широкий суспільний резонанс.

Після вступної частини відбулось обговорення досліджень учасників конференції. Модераторами виступів стали Олександр Дем`янчук, завідувач кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія», Юлія Кисіль, доцент кафедри парламентаризму та політичного менеджменту Національної академії державного управління при Президентові України та Маргарита Чабанна, доцент кафедри політології Національного університету «Києво-Могилянська академія».


В заключній частині заходу відбулось нагородження авторів найкращих робіт. Ними стали:

Ірина Мельник (м. Луцьк, Україна) з роботою «Вдосконалення законодавства про вибори до Верховної Ради України у контексті виборчих законів 1993 та 2011 рр.»;

Олексій Гірейко, (м. Мінськ, Білорусь) з дослідженням «Верхня палата двопалатного Парламенту: білоруський і зарубіжній досвід (порівняльно-правовий аналіз)»;

Марина Старова (м. Київ, Україна) з дослідженням «Політична етика: сутність та проблеми реалізації».

Фотогалерея (Facebook)

Конференція «Парламентські читання» – це ініціатива, покликана сформувати якісно вищий рівень експертного та академічного дискурсу в Україні й залучити молодих науковців і представників академічних кіл до проведення наукових досліджень з парламентаризму (представницька та законодавча функції парламенту, його контрольні повноваження, внутрішня структура та організація, участь громадськості у законодавчому процесі тощо). Нинішній, вже третій, захід був проведений Лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки Програми розвитку законотворчої політики України Програми сприяння парламенту України (PDP ІІ) та у співпраці з Факультетом соціальних наук та соціальних технологій і Факультетом юридичних наук Національного університету «Києво-Могилянська академія», Національною академією державного управління при Президентові України й Студентським юридичним журналом.

Додаткова інформація за телефоном: (044) 531 37 68 чи (095) 6021260 або електронною поштою: z.oleksandr[at]laboratory.kiev.ua (контактна особа:Олександр Заславський).

І конференція “Парламентські читання” (2010)

ІІ конференція “Парламентські читання” (2011)

Видання конференції:

Кращі роботи учасників Першої щорічної міжнародної конференції “Парламентські читання” (pdf)
Кращі роботи учасників Другої щорічної міжнародної конференції “Парламентські читання” (pdf)

 

Залишити відповідь