ІГОР КОГУТ: ГОВОРЯЧИ ПРО ПЕРСОНАЛЬНЕ ГОЛОСУВАННЯ В РАДІ СЛІД ВИРІШУВАТИ МОРАЛЬНО-ЕТИЧНІ, А НЕ ПОЛІТТЕХНОЛОГІЧНІ ПИТАННЯ (ЕФІР НА ТВі)

Коментуючи ситуацію навколо введення системи персонального голосування в парламенті Голова ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут в ефірі ТВі відзначив: «Розглядаю це питання в трьох площинах. Перша – технічна. Треба сенсорна кнопка чи ні – це технічне питання. Є парламенти, де встановлений датчик сидіння в кріслі. А є стара система в Раді Європи, де для того, щоб проголосувати, треба просто в нішу просунути руку, і це унеможливлює порушення… Це прості рішення без ноу-хау і супер-технологій».

Друга площина, на думку Ігоря Когут – політтехнологічна. «Більшість хитка, в неї немає дуже великої переваги, і кожен голос насправді має значення. Але ж тут ще й питання в тому, що не всі дійсні порушники. Буває, що депутат справді може захворіти. То що, як немає двох-трьох людей, які перебувають на лікарняному, неможна приймати рішення взагалі? Треба це вирішити в інший конституційний спосіб», – вважає експерт.

«Але ключовим, тут, напевно, є морально-етичне питання. Всі парламенти мають свої етичні кодекси, скрізь прописані конфлікти інтересів, процедури голосування і т.д. Сьогодні ж, афішуючи цю морально-етичну складову, мені здається, вирішуються саме політтехнологічні питання. А варто було б повернутися саме до виключно морально-етичного виміру», – переконаний Ігор Когут. 

Весь випуск “Сьогодні про головне” від 5 січня 2013 р.:

Джерело: ТВі
 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь