Закони у Листопаді 2012

Протягом листопада-2012 було прийнято 24 закони. При цьому депутати засідали лише 2 дні (як і у жовтні).

Ухвалені закони розподілилися тематично в залежності від головного комітету, який їх готував:Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин – 5
Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики – 5
Комітет з питань науки і освіти – 3
Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування –  2
Комітет з питань економічної політики – 1
Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – 1
Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики – 1
Комітет з питань правової політики – 1
Комітет з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради України – 1
Комітет з питань свободи слова та інформації – 1
Комітет з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки – 1
Комітет у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів – 1
Комітет з питань транспорту і зв`язку – 1

Закони у листопаді відповідно до профільних комітетів

Найпродуктивнішим суб`єктом законодавчої ініціативи у листопаді стали Народні депутати України, з ініціативи яких в цілому було ухвалено 12 законів. Продовжуючи тенденцію всього 2012 року члени фракції Партії регіонів виступили авторами найбільшої частки депутатських законів – 9.  Ініціаторами 2-х законопроектів стали міжфракційні групи депутатів, куди також входили «регіонали». Ще один ініціювала фракція Народної Партії.

Кабінет Міністрів України у жовтні став ініціатором 10-ти законопроектів.

Крім того, за листопад було підтримано 2 законопроекти Національного банку України: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення інструментів впливу на грошово-кредитний ринок» та «Про внесення змін до статті 2 Закону України “Про здійснення державних закупівель” (щодо закупівель робіт, пов`язаних із діяльністю Національного банку України)». Перший з них закріплює на законодавчому рівні за Національним банком права тимчасово (на строк до 6 місяців) запроваджувати  норми щодо обов’язкового продажу частини надходжень в іноземній валюті. При цьому законопроект був ухвалений в цілому у першому читанні, не зважаючи на те, що за висновками ГНЕУ проект потребував доопрацювання. Другим законом передбачається не поширювати дію Закону «Про здійснення державних закупівель» на випадки закупівель робіт,  які пов`язані з розробленням дизайну, виготовленням захищеного паперу, банкнот, монет і державних нагород України, їх зберіганням, транспортуванням та обліком, а також з операціями Національного банку України із забезпечення управління золотовалютними резервами, їх розміщення, купівлі та продажу на вторинному ринку цінних паперів, здійснення валютних інтервенцій шляхом купівлі-продажу валютних цінностей на валютних ринках. Цей закон також здобув негативні висновки Головного юридичного управляння, яке рекомендувало направити його на повторне друге читання з відповідними доопрацюваннями.


У листопаді жоден законопроект не здобув підтримки всіх парламентських фракцій.

Фракції «БЮТ – Батьківщина» та «Наша Україна – Народна самооборона», як і попереднього місяця, не підтримали жодного законопроекту.

Фракція КПУ  не підтримала 10 законопроектів, з яких половина була ініційована представниками фракції Партії регіонів. Група «Реформи заради майбутнього» також не підтримала 3 законопроекти, ініційовані діючим урядом та представниками фракції Партії регіонів. Партія регіонів та Народна партія проголосували за всі ухвалені закони.

У листопаді також вирішилася доля двох законопроектів, ухвалених під час попередніх місяців. Так з пропозиціями Президента України були проголосовані закони:

• «Про внесення змін до Закону України “Про захист персональних даних”»;
• «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус”».

У листопаді також збереглася тенденція ухвалення законопроектів, до яких були зауваження експертів Апарату ВРУ. Так з візою Головного юридичного управління «без зауважень» було ухвалено лише 3 законопроекти.

Серед особливо резонансних законів можна виділити «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України», «Про всеукраїнський референдум» та згаданий «Про Єдиний державний демографічний реєстр».
Першим законом були  внесені зміни до низки статей Регламенту Верховної Ради України, згідно з якими відтепер спікер українського парламенту обирається відкритим голосуванням. Також Закон передбачає на першому засіданні сформувати тимчасову президію, депутатські фракції та групи, заслухати звіт попереднього спікера, сформувати комісії і обрати керівництво парламенту (спікера, його першого заступника і заступника). Крім того, відповідно до закону, у фракцію за бажанням можуть увійти народні депутати, що самостійно висувалися в депутати, а у складі фракції повинен бути хоча б один представник партії, який переміг у мажоритарному окрузі.

Щодо закону «Про всеукраїнський референдум», то з аналізом його недоліків можна ознайомитись на сайті «Центру політико-правових реформ».

Аналіз законів не включає ратифікаційних законів та законів про ухвалення та внесення змін до Державного бюджету; на підсумкову кількість прийнятих законів може впливати також обставина президентського вето.

За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу Лабораторії законодавчих ініціатив звертайтеся за телефоном  (+38044) 5313768  або електронною поштою (адреса: z.oleksandr[at]laboratory.kiev.ua). Контактна особа – Олександр Заславський.

Дані парламентського моніторингу за попередній період.

Законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у листопаді 2012 року (таблиця).

Залишити відповідь