ІГОР КОГУТ: ЦЕ БУДУТЬ ЖАХЛИВІ ПЕРЕВИБОРИ

Коментар Голови Ради Лабораторії законодавчих ініціатив І.Когута для “Главкому ” щодо можливих повторних виборів на деяких мажоритарних округах.
Заява Центральної виборчої комісії про те, що вони не мають можливості встановити результат означають, що вибори в окремих округах визнані такими, що не відбулися. Тому ЦВК звернулася до Верховної Ради з питання призначити нові вибори. Якщо будуть скарги в судовому порядку від кандидатів, це лише додасть легітимності для призначення перевиборів.Чи будуть це перевибори, чи переголосування – тут може бути по-різному. Перевибори від переголосування відрізняються тим, що в переголосуванні беруть участь ті самі кандидати, а в перевиборах можуть балотуватися інші. Скоріше за все можуть бути призначені перевибори.Якщо будуть перевибори, то в них зможуть брати участь ті, хто програв на інших округах. Це основна загроза перевиборів. Буде дуже багато кандидатів і дуже багато інтриги навколо цього. Очевидно, це буде навала і все буде набагато складніше тому що амбітних і незадоволених кандидатів буде більше. Відтак, впливу на комісію, на формування комісії буде значно більше. Але, можливо, буде значно більший контроль від ЦВК і кожного з кандидатів, хоча дуже складно собі уявити бюлетені по 40-50 людей – це будуть жахливі вибори. Більш оптимальним було б призначити переголосування, але за умови зміни виборчих комісій. При переголосуванні все буде простіше, єдиними умовами тут виступають інші окружні виборчі комісії й інші дільничні виборчі комісії, а друга умова заключається в безпосередньому контролі від Центральної виборчої комісії.

Визначити те, чи буде це переголосування, чи перевибори може в першу чергу суд. З іншого боку Верховна Рада. ЦВК звернулося до парламенту з проханням призначити дострокові вибори, а не переголосуваня. Призначати переголосування Верховна Рада невповноважена, це прерогатива суду.

У випадку, якщо від Верховної Ради не буде реакції, то Центральна виборча комісія буде змушена постійно намагатись провести вибори в тих округах, де це необхідно разом з місцевими виборами або іншими. А Верховна Рада рано чи пізно буде змушена призначити перевибори, бо працювати в режимі відсутності п`яти депутатів можна, але необхідно в певний термін призначати вибори. Не виключено, що Верховна Рада буде працювати e неповному складі. Для мажоритарної системи це нормально. Ми мали вже такі самі випадки в Києві через високу конкуренцію.

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роз

Залишити відповідь