ДОНЕЧЧИНА, КИЇВ Й ЛУГАНЩИНА ОТРИМУЮТЬ БІЛЬШЕ ПОЛОВИНИ ВСІХ СУБСИДІЙ І КАПІТАЛЬНИХ ТРАНСФЕРТІВ

Принцип бюджетної системи щодо справедливості та неупередженості у розподілі видатків бюджету України не дотримано при формуванні субсидій, поточних та капітальних трансфертів підприємствам, установам, організаціям (кошти, які можуть покривати поточні або капітальні видатки суб’єктів господарювання). Про це свідчить аналіз даних, отриманих у відповідь на запит про одержання публічної інформації від Державної казначейської служби України.

Показово, що частка Донецької області у ВВП України в 2010 році склала 12%, а загальна сума отриманих цим регіоном субсидій, поточних та капітальних трансфертів склала у 2010 році – 21%, а у 2011 році – 27% від загальнодержавної суми.Аналогічна ситуація в Луганській області – при частці у ВВП України в розмірі 4%, видатки по області склали 8% (2010 р.) та 11% (2011 р.).  При цьому, наприклад, у Дніпропетровській області ситуація протилежна: при частці регіону у загальнодержавному ВВП в 11%, область одержала лише 2% зазначених субсидій і трансфертів у 2010 році, й 3,8% – у 2011 році.Такі ж диспропорції мають місце по більшості областей України, за винятком міста Києва, де ці показники приблизно однакові: частка у ВВП – 18%, частка видатків – 16% та 18,3% у 2010 та 2011 роках відповідно.

Загалом, у 2011 році три регіони – м. Київ, Донецька та Луганська області – одержали 56% від усього обсягу 31,2 млрд. гривень субсидій та трансфертів.

Субсидії, поточні та капітальні трансферти з державного бюджету у розрізі регіонів України

Субсидії, поточні та капітальні трансферти з державного бюджету у розрізі регіонів України (діаграма)

Контакти щодо реалізації проекту: Денис Черніков, старший експерт Лабораторії законодавчих ініціатив (Chernikov [at] laboratory.kiev.ua). Проект “Поширення європейських принципів у сфері державної допомоги та державних закупівель” здійснюється за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду “Відродження”.



 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь