ПІДСУМКИ 9-Ї СЕСІЇ РОБОТИ ПАРЛАМЕНТУ

Верховною Радою України шостого скликання протягом дев’ятої сесії було прийнято 153 закони, що на 31 закон менше, ніж за попередню сесію (аналіз законів не включає ратифікаційних законів та законів про внесення змін до Державного бюджету). Варто зазначити, що один з ухвалених в цілому законів був відхилений за пропозицією Президента («Про морські порти», проголосований 3.11.2011).

Найбільше прийнятих протягом 9-ї сесії законів стосувалися економічної, правової та галузевої  політики; найменше – політики культури і освіти, інформаційної та соціальної політики. В цілому, за сферами регулювання прийняті протягом дев’ятої сесії закони можна поділити на такі основні групи:
• Галузева політика (49 законів);
• Правова політика (37 законів);
• Економічна політика (36 законів);
• Національна безпека і оборона (9 законів);
• Державне будівництво (7 законів);
• Соціальна політика (5 законів);
• Політика культури і освіти (5 законів);
• Інформаційна політика (5 законів).

Найбільш продуктивним суб’єктом законодавчої ініціативи виявилися народні депутати України, які ініціювали 75 законів. Як і під час попередніх двох сесій, найбільш активно право законодавчої ініціативи реалізовували представники фракції Партії регіонів. Самостійно вони виступили ініціаторами 34-х законопроектів, 12 з яких стосуються галузевої політики, 8 законопроектів регулюють питання економічної політики, 7 законів спрямовані на вдосконалення правової політики, по 2 закони регулюють питання у сфері національної безпеки та оборони і культури та освіти, по одному стосуються соціальної та інформаційної політики, а також політики у сфері державного будівництва. Також було прийнято 5 законів, самостійно ініційовані представниками фракції «Наша Україна – Народна самооборона» (по 2 закони стосуються галузевої та правової політики та один закон – політики у сфері державного будівництва). Менше реалізували своє право законодавчої ініціативи представники фракцій «БЮТ-«Батьківщина» (2 правових закони), КПУ (1 галузевий і 1 у сфері культури та освіти) та Народної Партії (1 галузевий). Значна кількість прийнятих депутатських законопроектів була ініційована міжфракційними депутатськими групами найрізноманітніших комбінацій. З 24-х законопроектів 7 стосуються галузевої політики, 6 законів – правової політики, 4 закони – економічної політики, по 3 закони – інформаційної політики та державного будівництва і 1 закон – соціальної політики. Крім того, Верховною Радою були ухвалені 5 правових, 1 економічний і 1 галузевий закони, ініційовані позафракційними депутатами.

Також Верховна Рада підтримала 70 законопроектів, ініційованих Кабінетом Міністрів України. При цьому було прийнято один проект, поданий ще попереднім урядом під керівництвом Юлії Тимошенко («Про внесення змін до Закону України “Про наукову і науково-технічну діяльність” (щодо оптимізації структури та напрямів державного фінансування наукової сфери)») і один проект, ініційований другим урядом Віктора Януковича («Про внесення змін до Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення”», проект закону зареєстровано 23 листопада 2007 року).

Серед ініційованих діючим урядом і підтриманих Верховною Радою України законів 24 стосуються галузевої політики, 22 – економічної політики, 13 – правової політики, по 3 закони – соціальної політики і політики у сфері національної безпеки та оборони, 2 закони – політики у сфері культури та освіти, а також 1 закон – інформаційної політики.

Крім того, було підтримано 7 ініціатив Президента України, з яких 4 стосувалися політики національної безпеки та оборони, 2 – державного будівництва, і 1 – правової політики.

Також під час 9-ї сесії парламент підтримав Закон «Про внесення змін до статті 7 Декрету Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” (щодо розширення сфери використання валюти України)», ініційований Національним Банком України.

Вартий уваги той факт, що у листопаді вперше за 2011 сесійний рік хоча б один закон здобув підтримку всіх парламентських фракцій. Показово, що в даному випадку був підтриманий закон «Про вибори народних депутатів України» (загальний аналіз закону ).

Протягом 9-ї сесії представники фракції «Наша Україна – Народна самооборона» виступили «проти» 151 прийнятого в цілому законопроекту. Представники фракції «БЮТ-Батьківщина» також виявили свою незгоду із 150 законопроектами. Окрім зазначеного голосування за Закон «Про вибори народних депутатів України» фракція «БЮТ-Батьківщина» підтримала закони «Про внесення змін до статті 17-1 Закону України “Про електроенергетику” щодо вдосконалення тарифоутворення на електроенергію, яка виробляється з біогазу» (ініційований міжфракційною групою ПР-НУНС) і «Про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (організація сурдоперекладу в державних телеорганізаціях)» (ініційований міжфракційною групою депутатів), фракція НУНС проголосувала за закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)»  (ініційований широкою коаліцією депутатів). Фракція КПУ не підтримала 25 законопроектів. Вартим уваги є те, що 11 з цих проектів були ініційовані діючим урядом, 7 – депутатами від фракції Партії регіонів і 3 – Президентом України. Депутатська група «Реформи заради майбутнього» виявила свою незгоду з 5 законопроектами, а фракція Народної Партії не підтримала один галузевий законопроект, ініційований міжфракційною групою депутатів.

Найпродуктивнішим місяцем 9-ї сесії виявився грудень, протягом якого було ухвалено 44% всіх законів, прийнятих за сесію.

Також під час цієї сесії 4 закони були ухвалені двічі, й в кінцевому результаті були прийняті з урахуванням пропозицій Президента України (в рамках даного аналізу ці закони рахуються лише один раз – вже з урахуванням пропозицій Президента):
• «Про внесення змін до Закону України “Про Збройні Сили України”»;
• «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів України (щодо спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності суб’єктів малого підприємництва)»;
• «Про охоронну діяльність»;
• «Про внесення змін до статті 6 Житлового кодексу Української РСР щодо визначення житлової та загальної площ об’єкту житлової нерухомості».

Під час 9-ї сесії вирішилася доля чотирьох законопроектів, ухвалених парламентом протягом минулої сесії. Так, з пропозиціями Президента України були прийняті в цілому закони:
• «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності посадових осіб органів державної влади та органів місцевого самоврядування» з пропозиціями Президента України від 09.06.2011;
• «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання відносин між кредиторами та споживачами фінансових послуг» з пропозиціями Президента України від 29.07.2011;
• «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (щодо упорядкування функцій органів державного нагляду в електроенергетиці) з пропозиціями Президента України від 10.06.2011;
• «Про внесення змін до Закону України “Про цінні папери та фондовий ринок” щодо фінансового моніторингу діяльності професійних учасників фондового ринку» з пропозиціями Президента України вiд 20.05.2011.

Протягом 9-ї сесії також відбулися зміни у складі парламентських фракцій. Так, станом на 13 січня, до складу парламентської фракції Партії регіонів входить 192 депутати, «БЮТ – «Батьківщина» – 105, Блоку «Наша Україна – Народна самооборона» – 65, Комуністичної партії – 25, Народна Партія – 20; депутатської групи «Реформи заради майбутнього» – 21, кількість позафракційних депутатів – 25.

Окрім вже зазначеного закону «Про вибори народних депутатів України» ще 2 резонансні проекти варті особливої уваги. Йдеться про «Проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами, спонсорства та стимулювання продажу тютюнових виробів)» (№5164, ухвалений в цілому 22.09.2011) та «Проект Закону про внесення змін до Закону України “Про телебачення і радіомовлення” (щодо приведення у відповідність із вимогами Європейської Конвенції про транскордонне телебачення до програмної концепції мовлення)» (№6342, ухвалений в цілому 3.11.2011). Обидва проекти на даний момент досі не підписані спікером, залишаються в невизначеному стані, а сайт Верховної Ради не дозволяє отримати більше інформації про долю законопроектів.

Щодо законопроекту №5164, то він був направлений на заборону реклами, спонсорства та стимулювання продажів тютюнових виробів. Причиною зупинки цього проекту був встановлений факт підміни тексту законопроекту після того, як він був проголосований у другому читанні та в цілому майже всіма парламентськими фракціями. Після встановлення факту підміни тексту і публічного обговорення цієї події керівництвом Верховної Ради було вирішено текст проекту закону виправити згідно з стенограмою, а рекомендації щодо переголосування відхилено.

Що стосується законопроекту №6342, то в ньому пропонується скасувати норми Закону України «Про телебачення і радіомовлення», якими встановлюється 50-відсоткова доля музичних творів українських авторів чи виконавців у загальному обсязі мовлення кожної телерадіоорганізації та у радіопрограмах загального щотижневого обсягу мовлення відповідних телерадіоорганізацій. Цей законопроект також мав широкий публічний резонанс, викликаний необґрунтованим скасуванням державної підтримки вітчизняних виробників культурних продуктів, що може суперечити закріпленому в статті 11 Конституції обов’язку держави сприяти розвиткові української культури.

Закони, прийняті Верховною Радою України VI скликання протягом 9-ї сесії (таблиця).
За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу Лабораторії законодавчих ініціатив звертайтеся за телефоном (+38044) 5313768 або електронною поштою (адреса – z.oleksandr[at]laboratory.kiev.ua).  Контактна особа – Олександр Заславський.Дані парламентського моніторингу за попередній період.
 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь