ЗАКОНИ, ПРИЙНЯТІ У ГРУДНІ 2011 РОКУ

Протягом грудня-2011 було прийнято 69 законів. Найбільше прийнятих законів стосуютьсягалузевої (23 закони) та економічної (21 закон) політики; 12 законів спрямовано на удосконалення правової політики, 5 законів стосуються політики державного будівництва, 4 закони було прийнято у сфері національної безпеки та оборони, а також по два закони стосуються соціальної політики, а також  політики у сфері культури і освіти.Найпродуктивнішим суб’єктом законодавчої ініціативи виступили народні депутати, які ініціювали 34 прийнятих в цілому законопроектів. Було ухвалено 9 галузевих, 4 економічних, а також по одному правовому і соціальному закону, й по одному закону у сфері державного будівництва та національної безпеки і оборони, самостійно ініційовані депутатами від фракції Партії регіонів (всього – 17 законів). Також парламент підтримав 1 правовий і 1 галузевий закони, ініційовані представниками фракції НУНС. Крім того, було прийнято 1 галузевий закон і 1 закон у сфері культури і освіти, ініційовані депутатами фракції КПУ. Крім того, у грудні парламент ухвалив 5 правових, 1 економічний і 1 галузевий законопроекти, ініційовані позафракційними депутатами. З ініціативи міжфракційних груп було ухвалено 3 закони у сфері державного будівництва, і по одному економічному, галузевому та правовому закону.За останній місяць 2011 року було підтримано 30 урядових законопроектів, з яких закон «Про внесення змін до Закону України “Про недержавне пенсійне забезпечення”» (економічна політика) був ініційований ще урядом під керівництвом Віктора Януковича (проект закону зареєстровано 23 листопада 2007 року). З 29-ти законів, ініційованих діючим урядом, 14 стосуються економічної політики, 9 – галузевої, 4 – правової, а також по одному закону – соціальної політики і політики у сфері культури і освіти.

Крім того, Верховною Радою було ухвалено 4 президентські закони, 3 з яких стосуються національної безпеки і оборони і 1 – державного будівництва.

У грудні також був ухвалений ініційований Національним Банком України Закон «Про внесення змін до статті 7 Декрету Кабінету Міністрів України “Про систему валютного регулювання і валютного контролю” (щодо розширення сфери використання валюти України)» (економіка політика).

Фракції «БЮТ – «Батьківщина» і «Наша Україна – Народна самооборона» не підтримали за грудень жодного з 69-ти ухвалених в цілому законопроектів. Крім того, фракція КПУ у грудні не підтримала 20 прийнятих Верховною Радою законів (30% від загальної кількості ухвалених законів). Серед законів, які не були підтримані депутатами цієї фракції, 9 урядових законів, 2 президентські, 7 законів, ініційованих фракцією Партії Регіонів, і 2 – позафракційними депутатами. Також депутатська група «Реформи заради майбутнього» не підтримала 2 законопроекти, ініційовані позафракційними депутатами: «Про внесення змін до статті 98 Закону України “Про судоустрій і статус суддів” (щодо забезпечення діяльності Вищої кваліфікаційної комісії суддів України)» та «Про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства)». А фракція Народної Партії не підтримала закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів у сфері охорони здоров’я (щодо посилення контролю за обігом лікарських засобів, харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання, функціональних харчових продуктів та дієтичних добавок)» (ініційований міжфракційною групою депутатів).

За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу Лабораторії законодавчих ініціатив звертайтеся за телефоном (+38044) 5313768 або електронною поштою (адреса – z.oleksandr[at]laboratory.kiev.ua).  Контактна особа – Олександр Заславський.

Дані парламентського моніторингу за попередній період.

Законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у грудні 2011 року (таблиця).

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь