СПІЛЬНИЙ КОМЕНТАР ЛАБОРАТОРІЇ ЗАКОНОДАВЧИХ ІНІЦІАТИВ ТА МІЖНАРОДНОЇ ФУНДАЦІЇ ВИБОРЧИХ СИСТЕМ (IFES) ДО ЗАКОНУ “ПРО ВИБОРИ НАРОДНИХ ДЕПУТАТІВ УКРАЇНИ” (UKR./ENG.)

Коментарі до Закону “Про вибори народних депутатів України”, прийнятого Верховною Радою України 17 листопада 2011 р.
Цей документ був підготовлений Міжнародною фундацією виборчих систем (МФВС) спільно з Лабораторією законодавчих ініціатив (ЛЗІ)
29 листопада 2011 р.

Передісторія

17 листопада 2011 р. опозиційні члени українського парламенту спільно з членами парламентської більшості проголосували на підтримку проекту Закону “Про вибори народних депутатів України”. Проект був підготовлений Тимчасовою спеціальною комісією, утвореною на початку листопада з метою пошуку компромісу щодо різних проектів закону “Про вибори народних депутатів України”, зареєстрованих у законодавчому органі влади (у цьому документі під законопроектом ТСК слід розуміти прийнятий Закон). У цьому огляді наведено коментарі щодо законопроекту ТСК та, зокрема, його основних відмінностей від попередніх пропозицій.

Цей огляд посилається на проект Закону “Про вибори народних депутатів України”, підготовлений за результатами роботи президентської Робочої групи з питань удосконалення законодавства про вибори (далі – законопроект Робочої групи). Дещо раніше цього ж року Венеціанська комісія, ОБСЄ/БДІПЛ та МФВС за запитом Міністерства юстиції розглянули та надали коментарі щодо законопроекту Робочої групи та його відповідності міжнародним стандартам. Оскільки багато положень законопроекту ТСК та законопроекту Робочої групи є ідентичними, також видається досить доречним послатись на висновок Венеціанської комісії та огляд, підготовлений МФВС.

У цьому огляді також згадується законопроект, значна частина якого відтворює положення законопроекту Робочої групи, який був внесений представниками правлячої партії 10 жовтня 2011 р. і зареєстрований під № 9265-1 (далі – законопроект більшості).

Текст коментаря (укр.):

Залишити відповідь