АНАЛІЗ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ, ПРИЙНЯТИХ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ ШОСТОГО СКЛИКАННЯ ПРОТЯГОМ ЛИПНЯ 2010 РОКУ

Експерти Лабораторії законодавчих ініціатив проаналізували законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у липні 2010 року. Протягом цього періоду було прийнято 44 закони, що удвічі більше, ніж було у червні (при чому за один день роботи у липні Верховна Рада ухвалила більше законів, ніж за весь попередній місяць). 

З 44 ухвалених у липні законів 33 вже набули чинності, а також вступили в дію ще 4 закони, ухвалені у червні цього року. Найбільше прийнятих законів стосуються галузевої, правової та економічної політики (по 9 законів); 6 законів спрямовані на удосконалення соціальної політики; по 4 закони було прийнято у сфері державного будівництва та національної безпеки й оборони; 2 стосується інформаційної політики; 1 закон регулює питання у сфері науки і освіти.

Найпродуктивнішим суб’єктом законодавчої ініціативи виступили народні депутати України – за місяць було підтримано 24 законопроекти парламентарів. Найактивніше право законодавчої ініціативи реалізовували представники фракції Партії регіонів – ними було ініційовано 9 прийнятих у липні законів (по 3 закони, які стосуються економічної та соціальної політки, та по одному закон у сфері галузевої та правової політики, а також державного будівництва). Було підтримано 6 законів, ініційованих фракцією Блоку Юлії Тимошенко (3 закони стосуються правової політики, та по одному закону у сфері економічної та галузевої політики, а також державного будівництва). Також було прийнято по одному закону від фракції Комуністичної партії України (правова політка), фракції «Блоку Литвина» (економічна політка). З ініціативи міжфракційних депутатських груп було прийнято ще 7 законів, з яких 4 стосуються галузевої політики, і по одному – галузевої та інформаційної політики, а також політики у сфері науки і освіти. Міжфракційні групи мали наступний формат: «ПР – БЮТ» (ініційовано 3 законопроекти), «ПР – БЮТ – НУНС» (2 законопроекти) та «ПР – КПУ – Блок Литвина» й «ПР – БЮТ – НУНС – КПУ – Блок Литвина» -(по одному законопроекту).

Також Верховна Рада України ухвалила 17 урядових законів, з яких 13 були ініційовані ще урядом Юлії Тимошенко (4 закони у сфері національної безпеки і оборони, по 2 закони, що регулюють галузеву, соціальну і правову політику, та один закон щодо сфери інформації) і 4 – урядом Миколи Азарова (2 стосуються економічної політики, 1 – соціальної і 1 – галузевої політики). Крім того, було ухвалено 3 президентські законопроекти: «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики», «Про судоустрій і статус суддів» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо діяльності Національного банку України».

Одностайність прийняття рішень парламентські фракції продемонстрували під час голосування за такі закони: «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України (щодо права свідка на адвоката)» (ініційований представником фракції БЮТ) та «Про засади функціонування ринку природного газу» (ініційований діючим Кабінетом Міністрів).

Як і в попередні місяці, найчастіше «проти» підтриманих в цілому Верховною Радою України висловлювалися представники фракції «Наша Україна – Народна Самооборона». Ця фракція підтримала лише 4 законопроекти з 44 (при чому за 2 з цих законопроекти проголосувала рівно половина фракції). В більшості випадків депутати фракції НУНС голосували солідарно з представниками фракції БЮТ, які також виявили свою незгоду при голосуванні за переважну більшість законопроектів (30 голосувань «проти»). Як і в червні, серед не підтриманих більшістю складу фракції БЮТ законопроектів було багато таких, які ініціював минулий Кабінет Міністрів під керівництвом Юлії Тимошенко: «Про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення вимог до статутного капіталу професійних учасників фондового ринку», «Про державну реєстрацію актів цивільного стану», «Про внесення змін до Закону України “Про державне оборонне замовлення”», «Про внесення змін до Закону України “Про державний контроль за міжнародними передачами товарів військового призначення та подвійного використання”», «Про доповнення Закону України “Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні” (щодо безкоштовної стоянки транспортних засобів)»,  «Про внесення змін до Закону України “Про державну таємницю”», «Про внесення змін до деяких законів України щодо видачі експлуатаційних дозволів». Представники фракції Комуністичної партії України не підтримали лише 4 законопроекти: «Про землі енергетики та правовий режим спеціальних зон енергетичних об’єктів», «Про внесення змін до Закону України “Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності” щодо здійснення господарської діяльності на підставі подання декларації», «Про внесення змін до Закону України “Про радіочастотний ресурс України” (щодо повноважень Національної комісії з питань регулювання зв’язку (НКРЗ)» та «Про основні засади взаємодії держави з приватними партнерами».

За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу звертайтеся за телефоном (+38044) 5313768 або електронною поштою (адреса – z.oleksandr@laboratory.kiev.ua).  Контактна особа – Олександр Заславський.

АНАЛІЗ ЗАКОНІВ УКРАЇНИ, ПРИЙНЯТИХ ВЕРХОВНОЮ РАДОЮ УКРАЇНИ  ШОСТОГО СКЛИКАННЯ ПРОТЯГОМ ЛИПНЯ 2010 РОКУ.

Залишити відповідь