КРУГЛИЙ СТІЛ “СТАТУС ОПОЗИЦІЇ В УКРАЇНІ: ЗМІСТ ТА МЕЖІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ”

26 вересня 2006 року Лабораторією законодавчих ініціатив було проведено круглий стіл: «СТАТУС ОПОЗИЦІЇ В УКРАЇНІ: ЗМІСТ ТА МЕЖІ ПРАВОВОГО РЕГУЛЮВАННЯ», присвячений проблемам статусу опозиції в Україні.

Основна дискусія розгорнулась навколо поняття опозиції та проблеми його розуміння в Україні, прав опозиції та механізмів їх реалізації, доцільності законодавчого врегулювання статусу опозиції. Більшість учасників круглого столу зійшлись на тому, що визначити, хто є опозицією в Україні на сьогодні неможливо, можна вести мову лише про законодавче визначення статусу меншості, зокрема – меншості у Верховній Раді України. Присутні народні депутати та експерти загалом критично оцінили зміст законопроектів про опозицію, які перебувають на розгляді у парламенті.

Щодо доцільності прийняття окремого закону про опозицію (меншість) думки учасників круглого столу розійшлися.

Зокрема, народний депутат України В.Полохало (фракція БЮТ) наголосив на тому, що прийняття окремого закону про опозицію є можливістю продемонструвати політичну готовність парламентської більшості до демократичних перетворень.

Як зазначив народний депутат Ю.Мірошниченко (фракція Партії регіонів), основним положенням закону про опозицію має стати наголос на необхідності гуртування опозиційних сил навколо певного політичного курсу, а не партії або лідера, а також наявності ресурсів йому слідувати.

На думку Голови Правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» В.Фесенка, існує необхідність законодавчого закріплення статусу політичної меншості в представницьких органах загалом шляхом прийняттям окремого закону про меншість (чи опозицію) або внесенням змін до Регламенту ВРУ та Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні». Ініціатива щодо способу закріплення повинна виходити від Президента після консультації з основними політичними силами.

На противагу, Постійний представник Президента України у ВРУ Ю.Ключковський висловив сумнів щодо доцільності прийняття окремого закону про опозицію, посилаючись на мінливість та різноманітність політичного життя, а також підкреслив, що вирішенню проблеми забезпечення прав парламентської опозиції в Україні може сприяти належне забезпечення прав політичних партій.

На думку народного депутата Б.Беспалого (блок «Наша Україна»), прийняття такого закону поставить діяльність опозиції в рамки, визначені парламентською більшістю, що є необґрунтованим.

Перший заступник Голови Комітету ВРУ з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування А.Матвієнко (блок «Наша Україна») критично оцінив проекти законів, які сьогодні зареєстровані у парламенті і спрямовані на регулювання статусу опозиції.

Експерт Лабораторії законодавчих ініціатив Денис Ковриженко зазначив, що доцільно вести дискусії не про статус опозиції, а про статус та права парламентської меншості, які доречно визначити та закріпити в Регламенті Верховної Ради України.

Як підсумував Голова Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Ігор Когут, «правове регулювання статусу опозиції потребує належного розуміння природи цього явища та усвідомлення політичної відповідальності, а також врахування і виконання існуючих законодавчих норм».

Участь у круглому столі взяли народні депутати України (Б.Беспалий, Н.Богашева, Ю.Ключковський, В.Полохало, А.Матвієнко, Ю.Мірошниченко), представники Секретаріату Президента України (І.Коліушко), уряду, Апарату Верховної Ради України, провідних аналітичних центрів (В.Чумак, О.Литвиненко), експерти (Д.Ковриженко, М.Погребінський, В.Фесенко) та інші.

Захід було організовано Лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки Представництва Фонду Конрада Аденауера в Україні.

Аналітичні матеріали, підготовлені експертами Лабораторії законодавчих ініціатив до круглого столу, можна знайти тут.

За додатковою інформацією (стенограма, фотографії тощо) звертайтеся за телефоном: (+38 044) 531 37 68 або електронною поштою:info@laboratory.kiev.ua.

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь