Круглий стіл “Конституційна реформа: Україна у пошуку нових балансів влади”

17 лютого 2003 року спільно з Представництвом Фонду Конрада Аденауера в Україні проведено круглий стіл на тему: “Конституційна реформа: Україна у пошуку нових балансів влади”.

Захід проводився з метою проаналізувати існуючі вітчизняні напрацювання та позитивний зарубіжний досвід у сфері взаємовідносин у владному трикутнику парламент–уряд–Президент; з’ясувати та спробувати узгодити позиції законодавців з цього приводу; спільними зусиллями знайти прогалини у пропонованих підходах та відповідні шляхи їх заповнення.

Під час роботи круглого столу учасники зосередились на таких питаннях:

  • по-перше, на політичних аспектах реформи системи поділу влади в Україні (передумови, підстави, можливі наслідки та доцільність реформування системи влади);
  • по-друге, на необхідних законодавчих змінах для здійснення повноцінного реформування (проаналізовано існуючі законодавчі ініціативи, ефективність дій парламенту та Президента України).

Експертами Лабораторії було підготовано експертно-аналітичні матеріали в яких висвітлено історію конституційної реформи та перспективи її проведення; проаналізовано існуючі законопроекти з питань внесення змін до Конституції України, які передбачають перерозподіл повноважень між парламентом, главою держави та урядом; наведено порівняльну таблиця окремих положень Конституцій деяких країн світу.

Проведення круглого столу мало на меті налагодження діалогу між політиками та експертами. У його роботі взяли участь народні депутати України – члени Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України: Г. Васильєв (Співголова Комісії), члени Комісії – Г. Крючков (Голова Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією, фракція Комуністичної партії України), А. Матвієнко (Голова Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, фракція блоку Юлії Тимошенко), Ю.Ключковський (заступник Голови Комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування, фракція “Наша Україна”); українські та іноземні експерти з питань конституційної реформи (зокрема, І. Коліушко – Центр політико-правових реформ, І. Жданов – директор політико-правових програм Центру економічних та політичних досліджень ім. Разумкова, Р. Павленко – директор Школи політичної аналітики та інші). Загалом у заході взяло участь близько семидесяти осіб. Він привернув значну увагу засобів масової інформації.

Модератором круглого столу виступив Ігор Когут. Відкривали захід Г. Васильєв (Заступник Голови Верховної Ради України, Співголова Тимчасової спеціальної комісії Верховної Ради України по опрацюванню проектів законів України про внесення змін до Конституції України) та Д-р Манфред Ломанн, який, зокрема, підкреслив необхідність проведення в Україні комплексної реформи, яка б сприяла переходу на якісно новий рівень управління.

Як і передбачалось, політики зосередили свою увагу на доцільності проведення політичної реформи, а також на власному баченні кроків, які необхідно здійснити парламенту. Народний депутат України – Г. Крючков (фракція Комуністичної партії України), зазначив, що “чинна Конституція, стала результатом компромісу більшості політичних сил, тому перегляд її положень був лише питанням часу”. Головною проблемою, на його думку, є надмірна концентрація владних повноважень у руках глави держави.

Оскільки у заході взяли участь представники політичних сил різних спрямувань, то, звичайно, було висловлено і дещо інші погляди. Зокрема, народний депутат України А. Матвієнко (фракція блоку Юлії Тимошенко) вважає, що “метою змін до Конституції має бути створення моделі “сильний Президент – сильний парламент – сильний уряд”. На конституційному рівні доцільно створити таку модель влади, яка б, не послаблюючи роль Президента в системі влади, позбавила б його можливості впливу на здійснення урядової політики. Головне – це створення дієвої системи стримувань і противаг, відсутність суспільного контролю за діяльністю інститутів публічної влади”. Ще іншу позицію відстоював Ю. Ключковський (фракція “Наша Україна”), який зазначив, що “варто навчитись вирішувати проблеми у взаєминах між гілками влади шляхом консенсусу та у рамках, визначених Конституцією”. На його думку, політична реформа повинна відбуватись поетапно – першим кроком має стати визначення доцільності конституційних змін взагалі, другим – формування спільного бачення кінцевого результату змін президентом та парламентом, третім – розробка, прийняття та підписання узгодженого варіанту закону.

Більшість присутніх погодились з тим, що проведення конституційної реформи вимагає системного підхіду та створення належних передумов.  Як зазначив І. Жданов, “зміна будь-якого одного структурного компоненту системи публічної влади без зміни інших її складових може призвести до незбалансованості системи органів державної влади”. Узагальнивши рекомендації експертів, отримуємо наступні висновки:

  1. Конституційна реформа повинна удосконалити порядок формування Кабінету Міністрів України (можливо варто запровадити інститут так званого “конструктивного вотуму недовіри”, який діє у ФРН) та забезпечити його дієвість;
  2. Врегулювати відносини між парламентом та главою держави;
  3. Створити дієву систему громадського контролю за діяльністю владних інститутів;
  4. Удосконалити систему адміністративно-територіального устрою держави та місцевого самоврядування.

Наслідком реформи повинен стати дієвий структурований парламент – прозорий ефективний і політично відповідальний уряд – демократичний президент.

Матеріали круглого столу

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь