Попередні консультації у форматі міських зібрань Town Hall Meeting у Житомирі та Чернігові

У серпні відбулися попередні консультації у форматі міських зібрань Town Hall Meeting у Житомирі та Чернігові.

3 серпня 2018 року у Житомирі відбулися попередні консультації на тему «Професійна етика адвоката на захисті прав людини та цілей справедливого правосуддя».

28 серпня 2018 року у Чернігові обговорили дві теми «Професійна етика адвоката на захисті прав людини та цілей справедливого правосуддя» та «Впровадження Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Консультації організовані Лабораторією законодавчих ініціатив  в рамках проекту «Забезпечення доступу до правосуддя в Україні: етичні стандарти та інституційні аспекти» за підтримки Відділу з правоохоронних питань Посольства США в Україні.

Під час консультацій більше 120-ти правників Житомирщини та Чернігівщини обговорили процес розроблення, затвердження та внесення змін до Правил адвокатської етики, запропонували альтернативні шляхи перегляду та вдосконалення Правил, а саме:

  • залишити усе без змін (status quo);
  • повернення до попередніх Правил адвокатської етики шляхом оскарження та скасування чинних Правил в судовому порядку;
  • розробити та прийняти нові Правила адвокатської етики в рамках Національної асоціації адвокатів України із залученням до цього якнайширших кіл адвокатів та громадськості.

Основним завданням таких стандартів мають бути захист прав людини та досягнення цілей справедливого правосуддя. Зміст цих стандартів має бути зрозумілим для всіх, насамперед, для тих людей, хто не має спеціальної юридичної освіти, але чиї проблеми потребують звернення до системи правосуддя.

У Чернігові правники також обговорили альтернативи впровадження «Впровадження Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Результати цих обговорень будуть використані експертами при підготовці звітів “Адвокатська етика в Україні” та “Імплементація закону про БПД”.