Презентація «Керівних принципів проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting»

08 червня 2018 року у стінах Верховної Ради України пройшла презентація «Керівних принципів проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting».

Захід організовано за спільної ініціативи Лабораторії законодавчих ініціатив та Апарату Верховної Ради України у рамках реалізації Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Керівні принципи узагальнюють досвід апробації міських зібрань у форматі Town Hall Meeting у різних регіонах на різноманітні тематики, які Лабораторія законодавчих ініціатив проводила з 2010 року. У посібнику зібрані найкращі практики планування, організації та проведення міських зібрань, а також представлені матеріали, які є прикладами організаційних та експертних документів, які були використані під час заходів, організованих Лабораторією законодавчих ініціатив.

 

Ознайомитися з Керівними принципами проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting

 

Олександр Заславський, Заступник Голови Ради Лабораторії законодавчих ініціатив, подякувавши Апарату Верховної Ради України, які виступили співорганізаторами заходу, коротко розповів про те, що таке міські зібрання у форматі Town Hall Meeting.

«В рамках компоненту «Модельний округ» Програми РАДА партнери організації пропонують «модельним» народним депутатам набір інноваційних інструментів для налагодження комунікації з виборцями. Лабораторія законодавчих ініціатив пропонувала новий формат участі громадян – міські зібрання у форматі Town Hall Meeting».

Формат Town Hall Meeting походить зі Сполучених Штатів Америки, з Нової Англії, де почав використовуватися з XVIIIст. і в різних форматах розповсюдилися по всьому світу. Описаний нами формат є однією з варіацій того, як можна проводити такі зібрання.

Чому ми вважаємо, що це потрібно?

Зараз спостерігається достатньо низький рівень довіри громадян до державних інституцій, в тому числі інституцій місцевого самоврядування. Ця недовіра взаємна – органи влади так само не довіряють громадянам. Це не є виключно українською проблемою. У всьому світі спостерігається криза представницької демократії. За останні 20-30 років цей виклик призвів до розповсюдження різноманітних практик партисипаторної демократії. Це те, що дозволяє створити певний дискурс співучасті і співвідповідальності, що у свою чергу, формує довіру в суспільстві. Town Hall Meeting – якраз той інструмент, який може забезпечити ефективну участь громадськості і підвищити рівень довіри.

В рамках Програми РАДА Лабораторія законодавчих ініціатив провела 11 таунхолів, серед яких найуспішнішими є обговорення окремих положень законопроекту «Про реабілітацію жертв політичних репресій в Україні», який було ухвалено через 2,5 роки. Для осіб, які ухвалюють рішення, це можливість отримати зворотну відповідь на їх ініціативи, в той же час, залучити громадян до процесу вироблення рішень. Найбільшою перевагою формату Town Hall Meeting – є те, що обговорюються не проблеми, а варіанти їх вирішення.

Також минулого року Лабораторією законодавчих ініціатив було проведено низку таунхолів у співпраці з Міністерством молоді та спорту щодо різних підходів до політики розвитку молодіжних центрів. За результатами цих заходів було розроблено і ухвалено положення про молодіжні центри й у Донецькій області це посприяло формуванню мережі молодіжних центрів.

Також Олександр наголосив, що, в першу чергу, формат Town Hall Meeting використовується для вирішення місцевих питань і проблем. В той же час, таунхоли можна використовувати, як інструмент політики – інструмент консультацій зі стейкголдерами, які є важливим елементом циклу політики.

Олександр Черненко, народний депутат України, розповів про свій досвід співпраці з Лабораторією законодавчих ініціатив у проведенні міських зібрань у форматі Town Hall Meeting у Чернігові, які було присвячено обговоренню  різноманітних підходів поводження з твердими побутовими відходами.

Учасники зібрання у Чернігові представляли як звичайних мешканців міста, так і місцеву владу, комунальні підприємства, громадські організації, екологічні організації; тобто всі зацікавлені сторони – і споживачі, і надавачі послуг, і ті, хто турбується про навколишнє середовище. У рамках цього заходу намагалися знайти вирішення двох проблем: по-перше, це пошук оптимального способу утилізації і переробки відходів; по-друге, ефективні способи зберігання та перевезення сміття. Дискусія виявилась досить палкою й не пройшла дарма, адже за результатами обговорення були внесені певні корективи у законопроекти, які, на жаль, досі ще не прийняті.

Олександр Черненко наголосив, що саме проведення Town Hall Meeting для обговорення положень, які лягли в основу законопроекту, є міцним аргументом на користь того, що сам законопроект є вираженням інтересів громади.

Вікторія Баклаженко, авторка посібника, програмна координаторка Лабораторії законодавчих ініціатив, презентуючи керівні принципи, коротко зупинилась на ключових особливостях формату Town Hall Meeting.

Town Hall Meeting – це неформальне публічне зібрання місцевих мешканців певної території. Кваліфіковане, цілеспрямоване та результативне обговорення будь-яких конкретних питань, що становлять громадський інтерес.

Формат Town Hall Meeting передбачає:

  • проведення обговорення на основі декількох попередньо підготовлених сценаріїв – різних варіантів вирішення питання з одночасним відображенням на екранах позицій учасників;
  • учасниками обговорення є передусім громадяни, зацікавлені у розв’язанні певної проблеми;
  • експерти, політики, громадські діячі беруть участь в обговоренні на рівних засадах з пересічними громадянами;
  • обговорення відбувається одночасно в малих групах (від 10 до 12 осіб);
  • за кожним столом працює фасилітатор та ноуттейкер (особа, яка нотує на комп’ютері думки, висловлені учасниками);
  • послідовно обговорюються всі варіанти (15-20 хвилин на один сценарій);
  • занотовані думки учасників можна переглядати в режимі реального часу на екранах;
  • після обговорення учасники голосують за визначення найкращого способу (сценарію) вирішення питання.

Підготовка Town Hall Meeting включає формулювання теми і завдання міських зібрань, а також аналіз проблеми і підготовку сценаріїв її вирішення. Важливою складовою є комунікаційний супровід заходу, який включає інформаційну кампанію для залучення якомога ширшого кола заінтересованих сторін шляхом електронних поштових розсилок, публікації інформації на веб-сайті, в соціальних мережах, на офіційних сторінках, створення графічних матеріалів, поширення інформації серед партнерів. По завершенні підготовки звіту за результатами проведених міських зібрань і паралельно з процесом розробки політики можна розпочинати адвокаційну кампанію щодо рішення, проголосованого під час заходу.

Лабораторією законодавчих ініціатив було розроблено спеціальний веб-застосунок для проведення Town Hall Meeting. Він доступний за адресою alithmapp.com – на який можна перейти з сайту Лабораторії законодавчих ініціатив parliament.org.ua – і дозволяє виводити структуровані та змістовні повідомлення до спільного чату, уникати інформаційної надлишковості та спрощує процес генерації звіту після проведення заходу. Для того, щоб скористатись веб-застосунком для проведення міських зібрань, потрібно звернутись до контактної особи, чиї контактні дані вказані на сторінці веб-застосунку.

Марія Савіна, Виконавча директорка ГО «Ліга інтернів», розповіла про співпрацю з Лабораторією законодавчих ініціатив у проведенні міських зібрань у форматі Town Hall Meeting.

«Спільно з  Лабораторією законодавчих ініціатив Ліга інтернів відбирала і готувала завдяки тренерам фасилітаторів і ноуттейкерів. Це найважливіші люди за столами, які можуть перетворити дискусію з неконтрольованого балагану на реальне обговорення, або навпаки, втратити увагу та фактично перетворити потенційну дискусію на балаган».

Марія наголосила, що в ситуаціях, коли тематика обговорень є для учасників дуже сенситивною, то часто дискусія виходить за межі запропонованих сценаріїв. І це є одним з ризиків проведення заходу. Тому дуже важливо, щоб сценарії були пропрацьовані таким чином, щоб відображати можливі варіанти вирішення обговорюваних проблем і максимально враховувати думки усіх зацікавлених сторін.

Також Марія звернула увагу на моменти, які треба врахувати, аби провести якісний та успішний захід у форматі Town Hall Meeting:

  • можливість зриву проведення Town Hall Meeting через відсутність сторін з протилежними точками зору;
  • аби бути більш звичним для громадян, формат Town Hall Meeting має активно відпрацьовуватись у громадах;
  • робота зі сценаріями до таунхолу, аби врахувати думки всіх стейкголдерів; а також робота експерта під час проведення самого заходу, щоб прояснювати незрозумілі моменти;
  • підготовка ноуттейкерів: дуже важливим є вміння швидко структурувати та коротко викладати інформацію, вміння вихопити інформацію від різних учасників, а також грамотність.

Контактна особа: Баклаженко Вікторія; тел.: 063 054 65 20, emailv.baklazhenko@laboratory.kiev.ua.

Медіа-галерея заходу

Фото: Олександр Коваленко

[FGAL id=11924]