Презентація Керівних принципів проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting

Logo_main

18 травня 2018 року Лабораторія законодавчих ініціатив взяла участь у всеукраїнській конференції «Громадяни та парламент: моделі та інструменти ефективної взаємодії», яку організовано Програмою USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа, з метою поглиблення співпраці між Верховною Радою України та організаціями громадянського суспільства.

Під час конференції було презентовано Керівні принципи проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting.

Ознайомитися з Керівними принципами проведення міських зібрань у форматі Town Hall Meeting

Вікторія Баклаженко, програмна координаторка Лабораторії законодавчих ініціатив, презентуючи Керівні принципи, зауважила, що Лабораторія законодавчих ініціатив з 2010 року в рамках різних проектів проводила міські зібрання у форматі Town Hall Meeting. Керівні принципи містять результати досвіду апробації формату в різних регіонах на різноманітні тематики; у них зібрані найкращі практики планування, організації та проведення міських зібрань, а також представлені матеріали, які є прикладами організаційних та експертних документів, що були використані під час заходів, організованих Лабораторією законодавчих ініціатив.

Town Hall Meeting (ТНМ) є американським форматом неформальних публічних зібрань місцевих мешканців певної території (зазвичай невеличкого містечка). Такі зібрання є традиційними для території Нової Англії і на сьогодні в різних форматах поширились по всьому світу. ТНМ створює привабливі та реальні можливості для участі громадян у прийнятті політичних рішень.

«Особам, які приймають політичні рішення, – наголосила  Вікторія Баклаженко, – часто буває важко оцінити настрої більшості громадян при вирішенні того чи іншого питання. У свою чергу, збільшення відсотку громадян, які не відчувають себе залученими до вироблення політики, які не беруть участь у прийнятті важливих для них самих рішень, які є менш схильними до участі у будь-якому виді суспільного життя, створює небезпечний цикл ще більшої відірваності політиків та бюрократів від пересічних громадян».

Міські зібрання покликані відновити вагу громадського голосу в процесі прийняття політичних рішень, створивши можливості особам, відповідальним за прийняття політичних рішень, отримувати зворотній зв’язок безпосередньо від громадськості щодо ключових суспільних питань. Кожне зібрання ефективно відновлює баланс на «полі політичної гри» шляхом одночасного залучення сотень громадян з абсолютно різним багажем досвіду та інтересів, оскільки передбачає можливість швидко підбивати підсумки громадської участі і широко поширювати результати ТНМ через ЗМІ.

У межах конференції експерти Лабораторії законодавчих ініціатив, на прикладі обговорення окремих аспектів парламентської реформи, продемонстрували механізм міських зібрань у форматі Town Hall Meeting, що є ефективним інструментом забезпечення участі громадян в урядуванні.