Школа лідерів громад УШПС – 2017

27 липня розпочала роботу Школа лідерів громад Української школи політичних студій. 70 представників місцевого самоврядування, голів об’єднаних громад, представників громадянського суспільства та волонтерських ініціатив долучилися до спільноти УШПС.

Відкриття Школи лідерів громад УШПС

З відкриттям Школи лідерів громад УШПС учасників привітали Ігор КОГУТ, Засновник та Почесний Директор Української школи політичних студій, Світлана МАТВІЄНКО, Голова Ради ГО «Лабораторія законодавчих ініціатив», Станіслав ЛЯЧИНСЬКИЙ, Директор Програмної ініціативи «Громадські ініціативи нової України» Міжнародного фонду «Відродження».

Світлана МАТВІЄНКО у своєму вітальному слові підкреслила надзвичайну важливість цінностей у формуванні лідера. Світлана наголосила, що ми маємо бути готовими до майбутнього з новими знаннями та новими цінностями і в цьому може допомогти лише критичне мислення, читання та постійний саморозвиток.

Правозахист. Праволюдяність. Правосолідарність

Права людини є змістовною складовою філософії права, а правозахист є інструментом, котрим може і має володіти кожен та кожна. І це не залежить від юридичної освіти. Як звичайні люди можуть захистити свої права? Як відстояти права вразливих груп? Як змінити закони та вплинути на право? – розповіла учасникам Школи лідерів громад УШПС Лариса ДЕНИСЕНКО, правозахисниця, адвокатка, медійниця, письменниця.

Децентралізація по-медичному: зміна системи охорони здоров’я України

Медична реформа є важливою складовою децентралізації влади. Стара модель функціонування медичних закладів, особливо в селах та районах, є вкрай неефективною. Тому потребує реорганізації шляхом ухвалення відповідних рішень громадами на місцях. Як зробити реформу охорони здоров‘я ефективною на місцях? Як забезпечити громади доступом до якісної системи охорони здоров‘я? – розповіла Уляна СУПРУН, в.о. Міністра охорони здоров‘я України, на зустрічі з учасниками Школи лідерів громад УШПС.

Скільки коштів згідно з медичною реформою витрачатиме держава на охорону здоров’я українців та як будуть розподілятися ці гроші розповів учасникам Школи лідерів громад УШПС Юрій ДЖИГИР, Радник Міністра охорони здоров‘я України, випускник УШПС.

Правова спроможність територіальних громад і відповідальне громадянство

У чому полягає відповідальне громадянство? Яке значення має задоволення правових потреб для реалізації відповідального громадянства? Які індивідуальні та соціальні наслідки незадоволення правових потреб? Що таке посилення правової спроможності територіальних громад і чому це важливо? У чому полягає унікальність позиції органів місцевого самоврядування для посилення правової спроможності громад? Які технології посилення правової спроможності громад? – розмірковував разом з учасниками Школи лідерів громад УШПС Андрій ВИШНЕВСЬКИЙ, Директор Координаційний центр з надання правової допомоги у 2012-2017 роках, учасник УШПС.

Відповідальні судження

Що лежить в основі будь-якої відповідальності? З чого починається запитання? Чому не можна вдаватися до аргументації ad hominem та чому неодмінно треба апелювати до суті предмета? Хто мислить абстрактно? Яку роль у побудові відповідальних суджень відіграє здоровий глузд? Якими є необхідні компоненти критичного мислення? – відповіді на ці запитання розкрив у розмові з учасниками Школи лідерів громад УШПС Євген БИСТРИЦЬКИЙ, д.ф.н., Завідувач відділу філософії культури, етики і естетики Інституту філософії НАН України, Виконавчий директор Міжнародний фонд «Відродження».

Town Hall Meeting: участь громадськості у прийнятті рішень

Town Hall Meeting є кваліфікованим та результативним обговоренням будь-яких конкретних питань, що становлять громадський інтерес, і є інструментом забезпечення участі громадян в урядуванні. Ключовими перевагами даного формату є структурованість та результативність.

Вікторія БАКЛАЖЕНКО, програмна координаторка Лабораторія законодавчих ініціатив розповіла учасникам Школи лідерів громад УШПС про переваги застосування міських зібрань у форматі Town Hall Meeting, а також про успішний досвід їх проведення Лабораторією законодавчих ініціатив.

Учасники Школи лідерів громад УШПС апробували на собі дієвість міських зібрань.

Людиноорієнтований дизайн

Чому всі чиновницькі рішення стосовно міського дизайну наражаються на критику за низьку якість? Методологія Human Centered Design (людиноорієнтований дизайн) дає сталі результати та є доступною для всіх, хто ухвалює рішення. Методологія абсолютно універсальна, базована на Design Thinking і підходить для пошуку рішень будь-яких проблем, що пов’язані із людською взаємодією: від підготовки оголошення з проханням не палити до проектування цілих міських районів. Як зробити місто комфортним? Як зробити зміни в своєму місті? – розповів учасникам Школи лідерів громад УШПС Ігор СКЛЯРЕВСЬКИЙ, Арт-директор ініціативи «Агенти змін»

Креативне місто

Креативне місто – концепція розвитку міст, яку узагальнив наприкінці 1980-х років британський науковець Чарльз Лендрі, а після цього розвинули соціологи та економісти з різних країн світу. Концепцію втілюють у життя понад сто міст світу, наприклад: Дублін, Сан-Франциско, Портленд, Ванкувер, Ханой, Тель-Авів, Катовіце та інші. Набирає популярності цей підхід і в Україні. Яким має бути креативне місто? Як створити стратегію креативного міста? – розповів учасникам Школи лідерів громад УШПС Павло ШЕРЕМЕТА, Керуючий партнер Майстерні Стратегій (proryv.in.ua), член Наглядової Ради Інституту міста (м. Львів), Міністр економічного розвитку та торгівлі (2014).

Як до 2030 року досягти ВВП в 1 трлн. дол.?

Що робить країну успішною? Що потрібно зробити для економічного дива? Як залучити інвестиції? Які сектори економіки є найперспективнішими? – розповів учасникам Школи лідерів громад УШПС Анатолій АМЕЛІН, Директор економічних програм, Український інститут майбутнього, випускник УШПС.

Успішне місто

Як зробити своє місто успішним? Що допомагає розвиватися? Які є результативні стратегії розвитку міста? Чому необхідно розробляти генплан міста? Що об’єднує громади? Як ефективно залучати інвестиції? – розповіли учасникам Школи лідерів громад УШПС Ганна ГЕРАЩЕНКО, Голова Введенської селищної ради, випускниця Школи лідерів громад, Юрій БОВА, Міський голова, Тростянецька міська рада, випускник УШПС і Олександр КОРІННИЙ, Міський голова, Новоукраїнська міська рада, голова Асоціації об’єднаних територіальних громад, випускник УШПС.

Презентації домашнього завдання «Стратегія розвитку міста»

На початку навчання учасники Школи лідерів громад УШПС отримали домашнє завдання – розділившись на групи вони мали колективно розробити стратегію розвитку міста: продумати, як використати його сильні сторони, як залучити інвестиції, як об’єднати громаду міста. Наприкінці навчання відбулася презентація напрацьованих проектів.

Минуле і місто: між просторизацією пам’яті та візуалізацією історії

Сучасні урбаністичні спільноти заскочені у двозначній ситуації: між культурною амнезією та гіпермнезією. З одного боку, ми втрачаємо ґрунт під ногами, відчуваємо, як минуле і пам’ять майже фізично вислизають від нас; водночас, з іншого – маємо бум пам’яті безпрецедентних масштабів. Як зберігати «минуле» у місті і чи потрібно це робити взагалі? Чи не стає воно на заваді оновлення? Як виробляти «концепцію збереження» і як ставитись до практик «застосування історії як дискурсу для віднайдення ідентичності»? – розповіла учасникам Школи лідерів громад УШПС Світлана ШЛІПЧЕНКО, к.ф.н., Теоретикиня урбанізму, доцентка кафедри культурології Національного університету «Києво-Могилянська академія», викладачка історії та теорії архітектури.

Сценарії розвитку території

При творенні та здійсненні політики найцікавішим ресурсом є той образ майбутнього, який вона пропонує. Методи політичного прогнозування застосовні і на місцевому рівні при створенні сценаріїв розвитку міста або села. Чим сценарій розвитку відрізняється від стратегії? Які є методи політичного прогнозування? – розповів учасникам Школи лідерів громад УШПС Михайло КОЛЬЦОВ, к.ф.н., Старший викладач кафедри філософії та релігієзнавства Національного університету «Києво-Могилянська академія».