Міські зібрання у форматі Town Hall Meeting на тему «Стратегії розвитку молодіжних центрів Волинської області»

Logo_main

30 червня 2017 року о 12:00 в Актовій залі Волинської богословської академії (м. Луцьк, Градний узвіз, 5) відбулися міські зібрання (Town Hall Meeting) на тему «Стратегії розвитку молодіжних центрів Волинської області».

Захід організовано Лабораторією законодавчих ініціатив спільно з Лігою інтернів і Міністерством молоді та спорту України за ініціативою народного депутата України Ігоря Гузя в рамках проекту Модельний округ за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Обговорення проходило у форматі Town Hall Meeting, які являють собою кваліфіковане та результативне обговорення будь-яких конкретних питань, що становлять громадський інтерес, і є інструментом забезпечення участі громадян в урядуванні.

На обговорення були винесені питання створення та розвитку молодіжних центрів, комунікації між молодіжними центрами України, а також організації роботи з молоддю з інвалідністю.

У заході взяли участь близько 110 учасників серед яких представники молодіжних громадських організацій з Луцьку, Ковеля, Нововолинську; представники влади Волинської області; представники управління молоді та спорту; представники академічного середовища Волині; молодь з Луцьку, Ковеля, Нововолинську; активісти.

Митрополит Луцький і Волинський МИХАЇЛ, Архієрей Української Православної Церкви Київського Патріархату, митрополит Луцький і Волинський, вітаючи учасників міських зібрань у стінах Волинської богословської академії, зауважив, як багато небайдужих молодих людей прийшло на обговорення суспільно важливих питань. Адже, згадуючи слова Євангелія, Владика наголосив, що краще бути холодним або гарячим, але дуже погано бути тепло-хладним, байдужим, незацікавленим. Митрополит Луцький і Волинський Михаїл побажав молоді бути самодостатніми, амбітними, мрійливими і непосидючими; а також висловив впевненість у тому, що присутні обов’язково знайдуть відповіді на свої питання саме завдяки тому, що так наполегливо їх шукають. Також Владика наголосив на тому, що важливо не просто прийняти рішення, а жити згідно з тими рішеннями, які сьогодні будуть прийняті.

Ігор ГУЗЬ, Народний депутат України, Заступник голови Комітету Верховної Ради України у закордонних справах, наголосив, що майбутнє нашої держави залежить не від президента чи інших можновладців, а саме від кожного з присутніх у залі молодих людей. Саме від молодого покоління, їх устремлінь та переконань, їх розуміння місця людини в житті країни, залежить майбутнє України. Ігор Гузь порадив молоді ні ні кого не скаржитись, не нарікати, а покладатися лише на власні сили. Кожен має зробити свій внесок у розбудову майбутнього. Також пан Ігор висловив сподівання, що не дивлячись на попередній провал голосування у Верховній Раді законопроекту про молодіжні центри, він все ж буде проголосований і молодіжні центри будуть створені як на загальноукраїнському, так і на обласних рівнях.

Олександр, ЯРЕМА, Заступник Міністра молоді та спорту України, наголосивши на актуальності проведення міських зібрань, присвячених молодіжній політиці, підняв питання про те, де поза межами навчальних закладів молодь може реалізовувати свій потенціал. Пан Олександр зауважив, що мова йде про платформу, де молодь може збиратися, отримувати інформацію, консультації, разом створювати проекти, які змінюють життя інших. Сьогоднішня дискусія спрямована на те, щоб в України було майбутнє. Міністерство молоді та спорту працює над створенням оптимальної моделі молодіжної роботи в об’єднаних територіальних громадах, завдяки якій буде зрозуміло, хто, де і за які ресурси працює з молоддю. Найближчим часом Міністерство планує публічні заходи з ознайомлення з досвідами і практиками молодіжної роботи в об’єднаних територіальних громадах. Також пан Олександр висловив своє переконання в тому, що результати сьогоднішньої роботи будуть активно проговорені та опрацьовані й стануть елементами законодавчих ініціатив, які підтримають присутні на заході колеги з депутатського корпусу, що дозволить формувати політику для молоді сьогодення.

Ігор ЛАПІН, Народний депутат України, Перший заступник голови Спеціальної контрольної комісії Верховної Ради України з питань приватизації, наголосив на необхідності говорити про Україну, не як про землю наших пращурів, а як про землю наших дітей. Бо саме молодь формує майбутнє країни, активно відстоюючи свої переконання та цінності. Пан Ігор зауважив, що успіху в своїх ініціативах можна досягти лише будучи відкритим та підтримуючи один одного. Тому саме завдяки усебічній підтримці усіх зацікавлених сторін, закон про молодь буде прийнятий і це відкриє нові можливості для ефективної реалізації молодіжної політики.

Захар ТКАЧУК, Голова Ради правління ГО «Молодіжна Платформа», директор Молодіжного центру Волині, подякував усім, хто долучений до роботи Молодіжного центру Волині. Пояснюючи важливість проведення міських зібрань, Захар Ткачук наголосив на тому, що необхідно працювати доказово – розпочинати молодіжну роботу з дослідження проблем, які стоять перед молоддю. І сьогоднішній захід з залученням широкого кола зацікавлених сторін проводиться саме з метою дослідження того, яким юнаки та дівчата хочуть бачити молодіжний центр, його майбутній розвиток.

В ході міських зібрань на тему «Стратегії розвитку молодіжних центрів Волинської області» учасники обговорили 3 проблеми, які стосувалися, організації комунікації між молодіжними центрами й організації молодіжної роботи серед молоді з інвалідністю.

Під час обговорення питання інституалізації молодіжного центру учасники розглянули 4 сценарії, перший з яких стосувався створення комунального молодіжного центру (в молодіжному секторі); другий – створення молодіжного центру при громадській організації з фінансуванням із місцевого бюджету; третій сценарій передбачав створення молодіжного центру як структурного підрозділу чинних комунальних закладів сфери освіти, культури тощо; четвертий сценарій розглядав створення молодіжного центру шляхом розробки та реалізації проекту (на основі громадської ініціативи).

Результати голосування розподілились наступним чином: перший сценарій набрав 20,3 % голосів, другий – 36,5%, третій – 4,1%, четвертий – 39,2%. Таким чином, учасники обговорення з невеликою перевагою обрали варіант створення молодіжного центру шляхом розробки та реалізації проекту (на основі громадської ініціативи).

Обговорюючи проблему організації комунікації між молодіжними центрами України, учасники розглянули 4 сценарії, перший з яких передбачав створення координаційної ради при Міністерстві молоді та спорту України; другий пропонував створення всеукраїнської громадської організації працівників та активістів молодіжних центрів; третій – створення фахової комунікативної мережі на основі інтернет-майданчика, веб-сайту (волонтерська ініціатива); четвертий – створення закладу «Національний молодіжний центр» з функціями організаційного та методичного центру мережі.

В ході обговорення учасники проголосували наступним чином: перший сценарій – 8,3%, другий – 27,8%, третій – 19,4%, четвертий – 44,4%. Отже, учасники обговорення проблеми організації комунікації між молодіжними центрами України надали перевагу четвертому варіанту, який не передбачає створення закладу «Національний молодіжний центр» з функціями організаційного та методичного центру мережі.

Розглядаючи проблему організації молодіжної політики серед молоді з інвалідністю, учасники обговорили 2 сценарії. Перший пропонував створення мережі осередків молодіжної роботи з молоддю з інвалідністю у сферах соціального захисту, освіти та охорони здоров’я; другий сценарій передбачав запровадження програм молодіжних центрів по роботі з молоддю з особливими потребами.

У результаті голосування учасники надали перевагу другому сценарію – 89,2%, у той час як перший набрав лише 10,8% голосів учасників. Отже, саме запровадження програм молодіжних центрів по роботі з молоддю з особливими потребами учасники обговорення вважають найкращим варіантом вирішення проблеми організації молодіжної політики серед молоді з інвалідністю.

Результати міських зібрань не мають юридичної сили. Ухвалені рішення даного обговорення будуть реалізовуватись паном Ігорем Гузем в межах його повноважень і можливостей як народного депутата України.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Вікторії Баклаженко за тел.: +380630546520.

Медіа-галерея заходу

Фото: Олександр Коваленко

 [FGAL id=8974]