Міські зібрання у форматі Town Hall Meetings на тему «Стратегії розвитку молодіжної політики Закарпаття»

Logo_main

15 червня 2017 року о 15.00 в Закарпатській обласній державній адміністрації (м. Ужгород, Площа Народна, 4) відбулися міські зібрання (town hall meeting) на тему «Стратегії розвитку молодіжної політики Закарпаття».

Захід організовано Лабораторією законодавчих ініціатив спільно з Лігою інтернів і Міністерством молоді та спорту України за ініціативою народного депутата України Івана Крулька в рамках проекту Модельний округ за підтримки Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Обговорення проходило у форматі Town Hall Meeting, які являють собою кваліфіковане та результативне обговорення будь-яких конкретних питань, що становлять громадський інтерес, і є інструментом забезпечення участі громадян в урядуванні.

DSC_0035

На обговорення були винесені питання віку молоді як важливого компонента Закону про молодь, створення та розвитку молодіжних центрів, а також організації роботи з молоддю з інвалідністю.

У заході взяли участь 95 учасників серед яких представники молодіжних громадських організацій, представники влади Закарпатської області, представники управління освіти, представники управління молоді і спорту, студенти Закарпатського державного університету, молодь з міста Хуст і Мукачево, активісти.

IMG_7500

Іван КРУЛЬКО, народний депутат України, зауважив, що є одним із тих, хто працював і продовжує працювати над законопроектами, які стосуються молодіжної політики, волонтерства, соціального забезпечення для молоді; також він наголосив, що зараз разом з колегами готує до реєстрації нову редакцію закону про молодь. Окреслюючи тематичне поле питань, які виносяться на міські обговорення, Іван Крулько звернув особливу увагу на досить дискусійне питання віку молоді: як визначається вік молоді, коли розпочинається і коли закінчується. Це питання тісно пов’язане з розмежуванням фізичного, політичного та соціального розумінням молоді. Сьогоднішня дискусія має залучити учасників до роздумів і стимулювати обрання того варіанту в законі, який був би найбільш оптимальним для України. Іван Крулько наголосив, що найважливішим питанням, яке учасники мають вирішити впродовж спільної роботи, є питання чи потрібен новий закон, який повинен регулювати молодіжну політику й яким чином краще за все викласти всі напрацювання в форматі нормативно-правового акту.

IMG_7547

Андрій ШЕКЕТА, депутат закарпатської обласної ради, закликав учасників максимально активно брати участь у обговоренні для того, щоб якомога ефективніше використати можливість висловлення своїх поглядів і побажань народному депутатові України Івану Крульку, який зможе висвітлити їх у законі про молодь, який він активно та наполегливо просуває у парламенті.

IMG_7559

Марія КАРЧЕВИЧ, начальник відділу регіональної молодіжної політики Міністерства молоді та спорту України, наголосила, що будь-яка державна політика має бути обґрунтованою та доказовою й враховувати потреби і запити молодих людей. Тому сьогоднішня зустріч є чудовою нагодою для молодих людей озвучити питання, які їх хвилюють; присутність представників влади і громадськості дає можливість спільного обговорення питань молодіжної політики та вироблення спільного бачення. Марія Карчевич зауважила, що, молодіжні центри це по суті установи, які працюють з молоддю. Їх засновниками можуть бути громадські організації, органи влади, органи місцевого самоврядування, об’єднані громади, а також приватні ініціативи. Метою молодіжних центрів є національно-патріотичне виховання, громадянська освіта, розвиток волонтерства, сприяння зайнятості молоді, розвиток молодіжного підприємництва. Необхідність утворення таких центрів полягає у організації якісного і змістовного дозвілля молодих людей. При Міністерстві молоді та спорту існує робоча група, яка покликана об’єднати усі молодіжні центри для створення мережі обміну досвідом і комунікації.

IMG_7597

Юрій ЮЗИЧ, керівник групи молодіжної політики РПР, наголосив, що зараз в Україні молодіжну політику регулює закон, написаний майже 25 років тому, тобто ще минулого тисячоліття й який абсолютно не відповідає сучасному стану справ. Окреслюючи ключові моменти нового закону про молодь, Юрій Юзич наголосив, що головною метою закону є створення умов для того, щоб молодь могла стати успішною й сама почала диктувати майбутню стратегію свого розвитку.

В ході міських зібрань на тему «Стратегії розвитку молодіжної політики Закарпаття» учасники обговорили 3 проблеми, які стосувалися створення молодіжного центру на Закарпатті, визначення меж віку молоді й організації молодіжної політики серед молоді з інвалідністю.

IMG_7797

Під час обговорення питання створення молодіжного центру учасники обговорили 4 сценарії, перший з яких стосувався створення комунального молодіжного центру; другий – створення молодіжного центру при громадській організації з фінансуванням із місцевого бюджету; третій сценарій передбачав створення молодіжного центру як структурного підрозділу чинних комунальних закладів сфери освіти, культури тощо; четвертий сценарій розглядав створення молодіжного центру шляхом розробки та реалізації проекту (на основі громадської ініціативи).
Результати голосування розподілились наступним чином: перший сценарій набрав 7,5 % голосів, другий – 39,6%, третій – 5,7%, четвертий – 47,2%. Таким чином, учасники обговорення обрали варіант створення молодіжного центру шляхом розробки та реалізації проекту (на основі громадської ініціативи).

IMG_7838

Обговорюючи проблему визначення віку молоді, учасники розглянули 3 сценарії, перший з яких передбачав збереження чинного визначення віку молоді – 14-35 років; другий пропонував різко зменшити вік молоді від 0 до 29 років; а третій презентував збалансований підхід, який передбачав визначення віку молоді від 12 до 29 років.
У ході обговорення учасники проголосували наступним чином: перший сценарій – 48,9%, другий – 23,4%, третій – 27,7%. Отже, учасники обговорення у питанні визначення віку молоді надали перевагу першому варіанту, який не передбачає жодних змін у чинні вікові межі.

IMG_7785

Розглядаючи проблему організації молодіжної політики серед молоді з інвалідністю, учасники обговорили 2 сценарії. Перший пропонував створення мережі осередків молодіжної роботи з молоддю з інвалідністю у сферах соціального захисту, освіти та охорони здоров’я; другий сценарій передбачав запровадження програм молодіжних центрів по роботі з молоддю з особливими потребами.
У результаті голосування учасники надали перевагу другому сценарію – 68,1%, у той час як перший набрав 31,9% голосів учасників. Отже, саме запровадження програм молодіжних центрів по роботі з молоддю з особливими потребами учасники обговорення вважають найкращим варіантом вирішення проблеми організації молодіжної політики серед молоді з інвалідністю.

IMG_7701

IMG_7468

Результати міських зібрань не мають юридичної сили. Ухвалені рішення даного обговорення будуть реалізовуватись паном Іваном Крульком в межах його повноважень і можливостей як народного депутата України.

За додатковою інформацією просимо звертатися до Вікторії Баклаженко за тел.: +380630546520.

Медіа-галерея заходу

Фото: Олександр Коваленко

[FGAL id=8923]

Залишити відповідь