Часопис Парламент №2/2016

Парламентський звіт омбудсмена

Діяльність омбудсмена  — неодмінний атрибут парламентського контролю за діяльністю виконавчих органів влади. Належне функціонування цього інституту — запорука зростання суспільної довіри до парламенту та органів державної влади загалом. Важливим документом, що впливає на формування багатьох напрямів державної політики, є доповіді, які готують та оприлюднюють омбудсмени.

«Дорожня карта щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України», яку підготувала Місія Європейського парламенту з оцінки потреб (п. 21), акцентує увагу на тому, що «Уповноважений ВРУ з прав людини (омбудсмен) повинен доповідати у Верховній Раді щорічні (а в разі потреби — спеціальні) звіти, які повинні відповідним чином схвалюватись та супроводжуватись…»

Співпраця парламенту із засобами масової інформації

Парламент — вищий представницький орган народу, тому його робота є об’єктом особливої уваги суспільства та ЗМІ зокрема. Взаємодія з засобами масової інформації — найпоширеніша й найуспішніша практика забезпечення принципів прозорості та підзвітності в діяльності законодавців.

Для покращення роботи парламенту потрібні нові зусилля в роботі з акредитованими ЗМІ. «Дорожня карта щодо внутрішньої реформи та підвищення інституційної спроможності Верховної Ради України» (п. 29) містить тезу, що «…працівникам ВРУ, відповідальним за комунікаційну політику, необхідно забезпечити можливості ознайомлення з найкращими світовими практиками та обміну передовими технологіями у зазначеній сфері».

Завантажити номер у форматі PDF Часопис “Парламент” №2 / 2016

Знімок екрана 2017-01-26 о 16.42.09

Видання та розповсюдження Часопису «Парламент» є частиною проекту, що його реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив в рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.

Думки, викладені в цій публікації, є винятковою відповідальністю Лабораторії законодавчих ініціатив та не обов’язково відображають точку зору Програми USAID «РАДА», уряду США, Фонду Східна Європа та Міжнародного фонду «Відродження».

Залишити відповідь