Інформаційна довідка: відповідальність за порушення персонального голосування членів парламенту в країнах ЄС та Ізраїлі.

Логотип Лабораторія Програма Рада

У більшості країн особисте голосування народних обранців не є пріоритетом порядку денного у суспільстві. У Конгресі, Бундестазі чи в Європарламенті депутати зазвичай голосують підняттям рук, або вставанням з місця. Інформаційна довідка Європейського інформаційно-дослідницького центру описує відповідальність за порушення персонального голосування членів парламенту в країнах ЄС та Ізраїлі.

Відповідальність за неперсональне голосування може бути навіть у вигляді втрати мандату, як це закріплено у законодавстві у Польщі, Литві та Словаччині.

Втім, це напряму залежить від виборчої системи: в умовах “жорсткої” прив’язки депутатів-мажоритарників у Франції до власних округів, за них можуть голосувати колеги по депутатській групі, якщо сам депутат відсутній.

В Україні підняття рук скоріше асоціюється із диктаторськими законами «16 січня». Тому актуальність персонального голосування та відповідальність за його порушення – це показник низької довіри до парламенту та владних інституцій в цілому.

Читати: Інформаційна довідка “Відповідальність за порушення персонального голосування членів парламенту в країнах ЄС та Ізраїлі”

Діяльність Європейського інформаційно-дослідницького центру координується Лабораторією законодавчих ініціатив за підтримки програми USAID “Рада: підзвітність, відповідальність, демократичне парламентське представництво”, що виконується Фондом “Східна Європа”.

EU Parliament Session in Strasbourg

Залишити відповідь