Консультативна зустріч із представниками НУО в рамках “ІІ Діалогів з питань парламентської етики”

logo_matra
21 жовтня о 10:30 у представництві Програми USAID “РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво” Лабораторія законодавчих ініціатив провела консультативну зустріч у рамках “ІІ Діалогів з питань парламентської етики”, за підтримки OSCE Office for Democratic Institutions and Human Rights (ODIHR), Netherlands Institute for Multiparty Democracy та Embassy of the Netherlands in Ukraine. Трансляція зустрічі он-лайн відбувалася у мережу YouTube.

Запрошені експерти, Маргіт Сутроп, професор практичної філософії, та Мартен Юрік з Центру етики, університет Тарту, а також Дірк Тоурнстра, незалежний радник з питань парламентаризму, провели з представниками неурядових організацій тренінг-гру з розбору складних етичних кейсів, яку потім буде презентовано народним депутатам.

Ігор Когут, директор Програми USAID “РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво”, підкреслив, що парламентська етика, це один із наріжних каменів діяльності програми у співпраці із ОБСЄ БДІПЛ. Зустрічі на рівні експертів неурядових організацій дозволяє «протестувати» гру навколо кейсів із складними етичними викликами, яку пізніше буде представлено нардепам.

«Наша мета – інклюзивність та залучення народних депутатів для обговорення етичних стандартів та громадянського суспільства для діалогу. Ми будемо раді бачити як результат діяльності «Етичний кодекс», але вирішувати мають народні депутати. Запрошуємо для наполегливої роботи».

Ігор Когут

Катерина Рябіко, координаторка проекту ОБСЄ БДІПЛ, розповіла про продовження пілотного проекту.

«Ми шукаємо новий формат для залучення депутатів та проведення реформи. Ми продовжуємо «діалоги» у Верховній Раді. Перша зустріч була присвячена пошуку консенсусу щодо Етичного кодексу, або змін до існуючих нормативних актів. Сьогодні ж – дебати щодо принципів, які можуть бути відображені у етичному кодексів. Подібна гра (розбір кейсів) у парламенті Естонії привела до прийняття етичного кодексу».

14813028_1512154972134334_1920213912_o

Маргіт Сутроп, Професор практичної філософії, голова Центру етики, Університет Тарту, відзначила, що етичний кодекс необхідний, якщо взяти приклад Європарламенту

«В Естонії було багато «гарячих дебатів», та процес прийняття кодексу був дуже не простий. Навіщо записувати у Кодекс те, що здається і так зрозумілим дорослим людям? Ми готові поділитися досвідом, чому так важливо саме зафіксувати певні норми в кодексі та презентувати його людям. В Естонії навіть спікер парламенту не була переконана, що написаний кодекс допоможе змінити ситуацію».

14787710_1512155025467662_688026676_o

Народним депутатам потрібно домовитися щодо Кодексу так, щоб люди зрозуміли необхідність його виконання, а не просто щоб «показати» свою етичність.

Запис он-лайн трансляції заходу 

Програма заходу

Залишити відповідь