Міські зібрання у форматі Town Hall Meetings “Шкільна освіта: бюджет та батьківські кошти”

new_rada_lzi

20 липня в Харкові відбулися Міські зібрання у форматі Town Hall Meetings «Шкільна освіта: бюджет та батьківські кошти».

Захід організовано Лабораторією законодавчих ініціатив спільно з Лігою інтернів в рамках проекту “Модельний округ” Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа за ініціативою народного депутата України Олени Сотник.

Олена Сотник (стоїть)

Олена Сотник (стоїть)

Заступник Голови Ради Лабораторії законодавчих ініціатив Олександр Заславський ознайомив учасників з методологією проведення заходу та розповів про конкретні результати попередніх Town Hall Meetings  в рамках проекту «Модельний округ».

Ірина Когут та Олександр Заславський

Ірина Когут та Олександр Заславський

Автор сценаріїв Ірина Когут, експерт центру CEDOS, розповіла присутнім, що державна освітня субвенція наразі є однією із “найдешевших” державних субвенцій. Останнім часом відбувається зміна поглядів на питання батьківських внесків по всій Україні – від легалізації та «детінізації» коштів, які батьки щомісяця надають освітнім закладам, до повної їх заборони. Експерт наголосила на важливості активної громадської позиції у врегулюванні збору батьківських внесків:

“Для того, щоб отримати максимальний ефект від державного фінансування, питання, винесене на сьогоднішнє обговорення, має бути у фокусі харківської громади”.

THM

Дискусія яка тривала за десятьма столами зібрала понад 100 представників харківської громади: учителів, батьків, активістів, представників місцевої влади. Учасники зважували плюси та мінуси кожної із 5 альтернатив вирішення проблеми шкільних бюджетів та легалізації батьківських внесків.

12-52-19

Зрештою, 27 учасників, більшість із тих хто прийняв участь у голосуванні, обрали варіант, який передбачає повну заборону батьківських внесків. Одна із альтернатив зовсім не знайшла прихильників і лише 7 осіб обрали варіант «нічого не змінювати».

dsc_9989-59_1

Наприкінці заходу всі охочі отримали право висловити свої рефлексії щодо формату та змісту заходу, коротко висловити свої коментарі та поставити питання.

Олена Сотник переконана, що повна заборона батьківських внесків є занадто радикальним рішенням. Народна депутатка сподівалася на більше бажання взяти особисту ініціативу та відповідальність. Тому за результатами сьогоднішнього обговорення буде зібрано кращі пропозиції та ідеї, щоб вони могли перетворитися на поправки до законопроекту «Про освіту».

 

Матеріали Town Hall Meeting:

Опис проблеми

Варіант 1. Залишити організацію та збір батьківських внесків на розсуд адміністрації школи і батьків (status quo)

Варіант 2. Створення благодійного фонду

Варіант 3. Адміністрація школи відкриває рахунок у державному банку (або казначействі) та самостійно розпоряджається власним фондом школи

Варіант 4. Місцева влада зобов’язує зараховувати усі батьківські внески на спеціальні рахунки у Держказначействі

Варіант 5. Повністю заборонити батьківські внески у школах
За детальнішою інформацією просимо звертатися за телефоном: 044 531 37 68.

 

Залишити відповідь