Перша сесія УШПС 2016 року

21-24 квітня 2016 року в Києві відбулася Перша сесія Національної програми ХІ набору Української школи політичних студій.

Цьогорічними учасниками стали представники державної служби, юриспруденції, науки, медіа, громадського сектору та бізнесу з різних регіонів України із врахуванням ґендерної квоти.

Сесія розпочалась урочистою церемонією відкриття за присутності:

  • Ігоря КОГУТА, Директора Української школи політичних студій,
  • Світлани МАТВІЄНКО, Голови Ради Лабораторії законодавчих ініціатив,
  • Даніеля ПОПЕСКУ, Спеціального радника Уряду України з питань децентралізації,
  • Гійома ШОЙРЕРА, Надзвичайного і Повноважного Посла Швейцарії в Україні та Республіці Молдова,
  • Овідіу-Віорела НАФТАНАЙЛА, Політичного радника Представництва ЄС в Україні,
  • В’ячеслава БРЮХОВЕЦЬКОГО, Почесного президента Національного університету «Києво-Могилянська академія», Члена Наглядової Ради УШПС.

Пан В’ячеслав наголосив на тому, що цьогорічний набір є надзвичайно важливим, оскільки саме він розпочинає Другу декаду існування Школи і скеровує усю подальшу роботу десятиліття.

Навчання розпочалося з огляду однієї з найважливіших та нагальних проблем України – корупції. Досвідом її подолання в Швейцарії поділилася Гретта ФЕННЕР ЦІНКЕРНАГЕЛЬ, Керівник Базельського Інституту Управління, директор Міжнародного центру повернення активів та Томас РЕМУНД, Голова фінансового контролю кантону Берн. Модерувала дискусію Дарина КАЛЕНЮК, Виконавчий директор Центру протидії корупції. Основним повідомленням для учасників було те, що для України важливішим має бути фокус на реформі прокуратури та тому, хто і як безпосередньо бореться із відмиванням коштів.

На другій дискусійній панелі учасники змогли ознайомитися з думками Павла ШЕРЕМЕТИ, Директора Школи управління УКУ, екс-міністра економічного розвитку і торгівлі України (2014) щодо точок економічного розвитку України.

Ввечері прибув привітати та виголосити настановче слово учасникам Депутат Бундестагу, Міністр фінансів Німеччини (2005-2009) Пеер ШТАЙНБРЮК. Він звернувся до представників молодої української еліти із європейським та німецьким баченням розвитку української демократії, можливих сценаріїв подій на Сході та загроз зростання популізму.

13082655_1009371372488575_2051793218788893272_n

Другий день навчання розпочався з ранкових рефлексій, під час яких кожен учасник міг висловити свої емоції та думки щодо виступів лекторів попереднього дня. Ігор Когут модерував коротку, але бурхливу дискусію про корупцію у всіх її проявах, від побутової до конфлікту інтересів.

Перша половина п’ятниці у Школі була присвячена Конституції та верховенству права. Володимир ШАПОВАЛ, Голова Центральної виборчої комісії (2007-2013), доктор юридичних наук, професор, Член Наглядової Ради УШПС поділився своїм баченням Конституційного процесу та складнощами “перекладу” порад Венеційського комісії українськими політиками. Учасники також зможуть заповнити “білі плями” спираючись на академічні видання, які люб’язно надав пан ШАПОВАЛ.

Сергій ГОЛОВАТИЙ, Заступник Члена Венеційської комісії, Член Конституційної комісії, засновник Української правничої фундації, продовжив правовий екскурс для слухачів Школи. Розмова почалася із демонстрації історичного відеозапису: ратифікації угоди щодо вступу України до Ради Європи у 1995 році. Пан Сергій, як один із безпосередніх учасників подї, поділився спогадами про складнощі примирення в час, що передував прийняттю Конституції у 1996 році.

Володимир В’ЯТРОВИЧ, Голова Українського інституту національної пам’яті, поставив перед аудиторією цілу низку складних питань, пов’язаних із переосмисленням радянського минулого. В’ятрович наголошував на тому, що декомунізація має відбуватися паралельно із реформами, а не після нарощування економічного потенціалу України.

Модератором дискусії виступив Андрій КОГУТ, Голова Архіву СБУ. Учасників УШПС, багато з яких представляє місцеве самоврядування, цікавило питання практичності процесу перейменування радянських адміністративних назв та значної політизованості цього процесу.

Євген ГЛІБОВИЦЬКИЙ, учасник Несторівської групи, засновник аналітичного центру pro.mova завершив другий день першої сесії УШПС ХІ набору. Експерт продовжив дискусію щодо пошуку місця України на карті цінностей Європи в контексті типології українських інститутів.

Третій день УШПС відкрився дискусією про роль медіа у політиці. Модераторка Наталія СОКОЛЕНКО, заступниця головного редактора Громадського радіо, випускниця УШПС 2010 року, закликала всіх слухачів не соромитися ставити гострі питання Андрію КУЛИКОВУ, ведучому програми «Свобода слова», голові правління ГО «Громадське радіо». Андрій КУЛИКОВ висловив своє бачення щодо того, наскільки міфологізованим є вплив телебачення на політику, та чи не є перебільшеним вплив політиків на саме телебачення. Медіа-експерт підкреслив, що головною проблемою заборони російського продукту є те, що в Україні не навчилися за 25 років робити власний якісний продукт. Медіаграмотність та освіта, починаючи з учнів старших класів, є одним із шляхів зміни якості суспільної дискусії і політики та політиків в тому числі.

Юлія МОСТОВА, головний редактор газети “Дзеркало тижня” традиційно завітала до УШПС поділитися своїм величезним досвідом аналізу та спостереження за українською політикою. Насиченість діалогу привернула увагу не тільки учасників цього року – залу наповнили також випускники різних років та друзі Школи.

Друга половина дня пройшла у форматі “полілогу”, під час якого обговорювалася тема геополітичних та безпекових стратегій України в глобалізованому світі. Модерував дискусію Олексій МЕЛЬНИК, співдиректор програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова.

  • Анатолій ГРИЦЕНКО, Голова Координаційної ради партії «Громадянська позиція», колишній Міністр оборони України (2005-2007) виклав своє бачення та покроковий алгоритм реформи збройних сил в контексті ризиків відновлення ескалації на Сході.
  • Олександр ЛИТВИНЕНКО, заступник Секретаря Ради національної безпеки та оборони України закликав до «об’єктивізму» в оцінці позицій України у глобалізованому світі, в усіх аспектах: від рівня ВВП та промислового потенціалу до рівня конкурентнозданості населення.
  • Олександр ЧАЛИЙ, Президент «Грант Торнтон Україна», Надзвичайний і Повноважний Посол України, Член Наглядової Ради УШПС академічно окреслив місце України на геополітичній карті світу. Посилаючись на відому “Шахову дошку” Бжезінського досвідчений теоретик та практик міжнародних відносин показав, що зараз залишилося всього 5-6 країн у світі, які можуть міняти баланс між найбільшими геополітичними гравцями.

Питання Криму не могло залишитися поза увагою під час обговорення безпекових стратегій України.

На останній дискусійній платформі третього дня І сесії ‪‎УШПС‬ зі слухачами спілкувалися Рефат ЧУБАРОВ, голова Меджлісу Кримськотатарського народу, та Юлія ТИЩЕНКО, керівник програм розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень.

Рефат ЧУБАРОВ зауважив: «Ми не повинні дати себе заспокоїти, що виключно прихильність до цінностей допоможе відновити нам територіальну цілісність України».

Пані Юлія також люб’язно надала можливість всім присутнім ознайомитися із виданням Українського незалежного центру політичних досліджень – “Крим. Анекcована власність”. ‬

13094350_1009371302488582_4761427592195465390_n
Останній день навчання розпочався з лекції Віктора ПИНЗЕНИКА, Народного депутата України, доктора економічних наук та колишнього Міністра фінансів та Віце-прем’єра. Пан Віктор актуалізував питання причин та засобів виходу з економічної кризи для України. За його словами, підґрунтям економічного зростання є збільшення інвестицій. Але вони будуть можливими лише за умови прогнозованості. Бізнесмену потрібно дати «метр», щоб він міг виміряти перспективи, таким чином провести стратегічне планування.

 
Завершувала месію‬ Наталя ЯКОВЕНКО, історик, професор кафедри історії Національного університету «Києво-Могилянська академія». Її лекція була присвячена ціннісним орієнтаціям українського суспільства в історичній перспективі. Вона ще раз наголосила: “Нема країни, у якої була би проста історія, і Україна – не виняток”.

 

13087439_1193544080679133_3859628216925995052_n
Наступна сесія Національної програми УШПС відбудеться в Одесі у червні 2016 року.

Залишити відповідь