Серія семінарів-круглих столів “Угода про асоціацію між Україною та ЄС: регіональний вимір”

16-17 грудня в рамках проекту “РАДА за ЄВРОПУ” в Одеській та Херсонській обласних радах пройшли семінари-круглі столи на тему “Угода про Асоціацію між Україною та ЄС: регіональний вимір” за участі депутатів обласних, міських та районних рад, а також представників громадськості. Заходи відбулись за підтримки Одеської та Херсонської обласних організацій Комітету виборців України та сприяння Одеської та Херсонської облради та ОДА.
В центрі уваги – регіональні аспекти імплементації Угоди про Асоціацію. Учасники мали змогу дізнатись про загальну архітектуру Угоди, стан виконання, положення про поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі, важливість можливостей, що відкриває Угода, для регіонального розвитку.
“Місцеві депутати, які знаходяться найближче до людей, мають можливість інформувати населення про Угоду. Тому успішність реалізації положень Угоди значною мірою залежить від здатності представників місцевої влади пояснити суть і завдання Угоди”,
– вважає Роберт Хорольський, науковий директор проекту “Рада за Європу”, експерт в галузі європейського права.
“Водночас, ключову роль в процесі реалізації Угоди, зокрема наближення українського законодавства до законодавства ЄС, відіграє уряд та Верховна Рада України. Місцевій владі, бізнесу та громадам потрібно вести діалог з ними, щоб донести до законодавців свою позицію, яка повинна бути відображена в законодавстві, прийнятому на виконання Угоди”. 
 
На готовності до співпраці з ЄС наголосив Голова Херсонської обласної ради Андрій Путілов.
«Шанс, який був даний Україні, стати справжньою європейською державою, не повинен бути втрачений. Завдяки співпраці з експертами з європейської інтеграції, зацікавленими у співпраці з ЄС підприємствами, крок за кроком ми впроваджуємо європейські стандарти в наше життя і розвиваємо Херсонщину».
За словами Дениса Чернікова, керівника Парламентської експертної групи з європейської інтеграції, бізнес та органи місцевого самоврядування повинні спільно працювати для максимальної ефективності використання можливостей підтримки від ЄС, адже протягом наступних років ЄС надасть десятки мільйонів євро для розвитку малого бізнесу та допомоги органам місцевого самоврядування.
“Спільне завдання для бізнесу та влади – навчитися правильно формулювати запити, готувати якісні проекти, щоб ця допомога досягла результату – створення нових робочих місць, нових бізнесів, підвищення кваліфікації службовців і підприємців”.
Заступник начальника управління співробітництва з ЄС – начальник відділу торговельного співробітництва, аналізу та прогнозування Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Альона Мельник вважає, що зона вільної торгівлі надає Україні безліч можливостей, і те, як скористатися цими можливостями, залежить не тільки від уряду, а й від активності бізнесу на місцях.
 
Зокрема, в розмові про секторальну співпрацю в рамках положень про ЗВТ Олена Проскура, заступник директора Департаменту міжнародного співробітництва – начальник відділу європейської інтеграції та технічної допомоги Міністерства інфраструктури України, розповіла про розвиток транспортного сектору.
“Інтеграція України до європейської транспортної системи потребує об`єднання зусиль усіх учасників процесу: влади, громадськості, бізнесу. Необхідно визначити пріоритети розвитку транспортної інфраструктури, виходячи з потреб регіону”,
зазначила Олена Проскура. Також на круглому столі обговорили програму співпраці України та ЄС для регіонів, а саме проекти ЄС, що мають розпочатися найближчим часом.
Серія круглих столів у рамках проекту «РАДА за ЄВРОПУ» впроваджується Лабораторією законодавчих ініціатив та фінансується Європейським Союзом. Проект «РАДА за ЄВРОПУ» спрямований на підвищення рівня знань, пов`язаних з ЄС, особливо щодо реалізації Угоди про Асоціацію і співробітництва Україна-ЄС, членів парламенту України і місцевих політиків шляхом проведення шести тематичних круглих столів.
За додатковою інформацією звертайтесь за телефоном +380445313768.

Залишити відповідь