Як підвищити ефективність роботи державних та комунальних закладів охорони здоров’я (Policy Paper)

Logo_main

Однією з найголовніших причин неефективності системи надання медичної допомоги України є критичний стан її закладів. Більшість медичних закладів існують сьогодні у формі бюджетних установ (державні та комунальні заклади), якими управляє теоретично центральний орган – Міністерство охорони здоров’я України (який згідно з відповідним Положенням МОЗ виконує значну кількість функцій, хоч і має незначне кадрове та фінансове забезпечення), що є пережитком планової економіки Радянського Союзу. Фінансування закладів охорони здоров’я здійснюється за принципами «утримання» (тобто воно не залежить від рівня ефективності роботи закладу), а не шляхом оплати за фактично надану особам гарантовану державою безкоштовну медичну допомогу.

У дослідженні аналізується поточний стан роботи державних та комунальних закладів охорони здоров’я; дається оцінка дієвості державної політики у царині охорони здоров’я; здійснюється аналіз ключових стейкхолдерів; пропонуються альтернативні варіанти вирішення проблеми неефективності системи надання медичної допомоги України є критичний стан її закладів.

 

Читати Як підвищити ефективність роботи державних та комунальних закладів охорони здоров’я (Policy Paper)

 

Підготовка аналітичних матеріалів у форматі Policy Paper  є частиною проекту, який реалізує Лабораторія законодавчих ініціатив в рамках Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.