У КИЄВІ ОБГОВОРИЛИ ПЕРСПЕКТИВИ СХІДНОГО ПАРТНЕРСТВА

16 вересня – 17 вересня цього року у Києві відбулася щорічна конференція Української Національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. У центрі уваги заходу були питання майбутнього Угоди про Асоціацію між Україною та ЄС, перспективи Східного партнерства та роль громадянського суспільства в євроінтеграційних процесах.Відкрив конференцію Координатор національної платформи Східного партнерства Олександр Сушко. Почесними гостями офіційного відкриття конференції були посол Європейського Союзу в Україні Ян Томбінський, посол Литви в Україні Пятрас Вайтєкунас, директор Департаменту Європейського Союзу Міністерства закордонних справ України Всеволод Ченцов, співголова Парламентської Асамблеї ЄВРОНЕСТ Борис Тарасюк та голова Комітету Верховної Ради України з питань європейської інтеграції Григорій Немиря. Окрім представників організацій-учасниць Національної платформи з усіх регіонів участь у заході взяли представники Адміністрації Президента України, Комітету з питань євроінтеграції Верховної Ради та ЗМІ.Другого дня, під час пленарного засідання конференції, учасники обговорили консолідовану позицію українського громадянського суспільства щодо найближчих подій з європейської інтеграції, котра буде представлена цього року на Саміті Східного Партнерства у Вільнюсі та Форумі в Кишиневі. Другим питанням пленарного засідання були плани та пріоритети роботи Української Національної платформи у 2014 році.

В ході обговорення була ухвалена заява щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Учасники Нацплатформи наголосили на дефіциті реформ і нагальній потребі потребі їх здійснення. Також в заяві міститься заклик до посадовців владних інституції ЄС виявити розуміння щодо переваги підписання угоди (із текстом заяви можна ознайомитися за посиланням нижче).

Учасники конференції схвалили пропозицію Ігоря Когута, голови Ради Лабораторії законодавчих ініціатив та екс-координатора Нацплатформи створити тематичну підгрупу «Демократія участі» та підтримали відповідне звернення до Форуму громадянського суспільства Східного партнерства. (текст Звернення додається).

Також, у рамках заходу були проведені тематичні засідання п`яти Робочих груп Української національної платформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства, під час яких учасники робочих груп визначили порядок денний за основними напрямками співпраці України та ЄС на 2014 рік.

Під час засідання Робочої групи 1 «Демократія, права людини, належне урядування та стабільність» було ухвалено заяви щодо реформування виборчого законодавства в контексті угоди про політичну асоціацію та ЗВТ між Україною та ЄС, щодо проекту Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні і законопроектів «Про право територіальних громад на об`єднання» та «Про співробітництво територіальних громад». Також було створено нові дві тематичні підгрупи «Демократія участі», «Безпека та стабільність».

За результатами засідання Робочої групи 2 «Економічна інтеграція і узгодження з політикою ЄС» було прийнято рішення про створення підгруп за напрямками торгівлі (координатор підгрупи Ірина Коссе), сільського господарства (Ольга Кот), малого та середнього бізнесу (Віктор Жих) та транскордонного співробітнитцва (Вадим Пилипенко). Під час підготовки порядку денного на 2014 рік було заплановано проведення низки заходів, зокрема, круглого столу з питань соціального підприємництва, інформаційної кампанії щодо можливостей програми «Горизонт» та інформаційної кампанії за результатами Самміту Східного партнерства у Вільнюсі. До кінця поточного року, за підтримки Міжнародного фонду «Відродження» організаціями-членами Робочої групи 2 буде проведено 15 круглих столів в регіонах з метою висвітлення переваг та можливих проблем для економік областей від створення Зони Вільної Торгівлі ЄС з Україною. Також були напрацьовані тези до зверення Робочої групи 2 Форуму громадянського суспільства на зустрічі в Кишиневі в жовтні 2013 року.

Робоча група 3 «Довкілля, зміна клімату та енергетична безпека» на своєму засіданні обговорила плани роботи на наступний рік. Серед пріоритетних тем називалися належне екологічне врядування, видобуток сланцевого газу, виконання зобов`язань в рамках Енергетичного Співтовариства, збереження біорізноманіття та інші. Прийнято рішення продовжувати моніторинг євроінтеграційних зобов`язань України в профільних сферах, посиливши роботу з просування рекомендацій громадськості, розроблених на основі попередніх громадських оцінок, в тому числі через діалог з іншими заінтересованими сторонами (Урядом, профільними комітетами ВРУ, бізнесом тощо); здійснити аналіз наслідків Угоди про асоціацію в екологічній та енергетичній сфері з представленням результатів заінтересованим сторонам, також виклавши їх у доступній формі для використання в інформаційно-просвітницькій діяльності; проводити роз`яснювальну роботу із посадовцями та іншими заінтересованими сторонами щодо поточних зобов`язань України в екологічній, кліматоохоронній та енергетичній політиці тощо. Деталізація робочих планів групи продовжуватиметься в електронному режимі.

Учасники Робочої групи 4 «Контакти між людьми» окрім підсумку минулого року та планування діяльності на майбутнє обговорили також дві заяви, які були запропоновані до розгляду. Перша з них стосувалася висловлення підтримки так званому «законопроекту Згуровського» про вищу освіту, який враховує євроінтеграційний вектор розвитку і є компромісним варіантом, що робить можливим його прийняття у Верховній Раді. Друга заява стосувалася проблеми зі статусом «волонтерської організації». Попри те, що Президент на початку вересня цього року, нарешті, визначив центральний орган влади відповідальний за надання такого статусу і, можливо, справа із неможливістю запрошення іноземних волонтерів на довгостроковий термін почне вирішуватися, проте учасники РГ4 переконані в необхідності лібералізації законодавства. Зокрема, всі підтримали потребу в скасуванні спеціального статусу «волонтерської організації» на державному рівні, як такого, що ускладнює діяльність і є зайвим.

На засіданні Робочої групи 5 «Соціальний діалог» говорили про можливість більш ширших напрямків роботи в контексті того, як все таки мають узгоджуватися в роботі РГ5 інтереси працедавців, профспілок і НУО. В підсумку учасники погодилися змінити назву робочої групи на «Соціальна справедливість та соціальний діалог», щоб підкреслити, що група працює з ширшим колом питань соціальної політики. Також на зустрічі було представлено Позицію Європейського соціально-економічного комітету на тему «Соціальний діалог у країнах Східного партнерства», котра знаходиться в роздаткових матеріалах. До роботи групи, також, долучилась Координаційно-експертна ради з питань соціальної політики Центру перспективних соціальних досліджень Міністерства соціальної політики та НАН України. Рада була створена у листопаді 2012 року як координаційний майданчик для вироблення ОГС спільного бачення щодо розробки стратегії розвитку соціальної політики, у тому числі у сфері надання соціальних послуг. Напрацювання КЕР актуальні та важливі з огляду на те, що саме зараз Міністерство соціальної політики з залученням широкого кола фахівців неурядових організацій, розробляє комплексні пропозиції до нормативно-правових актів до яких потрібно внести зміни та доповнення відповідно до «Плану заходів на 2013-2016 роки щодо реалізації Стратегії реформування системи надання соціальних послуг». За підсумками засідання робочої групи було вирішено провести два круглий стіл на теми «Формування соціального діалогу в сучасних умовах: світовий досвід та українська практика», а також всеукраїнську наукову конференцію із залученням науковців та експертів «Формування соціального діалогу в Україні».

Завершилася конференція завершальним пленарним засіданням, під час котрого відбулося відбиття підсумків конференції та оголошення результатів виборів Національного координатора та складу Керівного комітету Нацплатформи Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

Заява щодо підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.
Звернення до Форуму громадянського суспільства Східного партнерства.

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь