ЗАКОНИ У ЖОВТНІ 2012

Протягом жовтня-2012 було прийнято 42 закони. При цьому депутати засідали лише 2 дні. Ухвалені закони розподілилися тематично в залежності від головного комітету, який їх готував:Комітет з питань фінансів, банківської діяльності, податкової та митної політики – 5
Комітет з питань аграрної політики та земельних відносин – 5
Комітет з питань економічної політики – 4
Комітет з питань науки і освіти – 4
Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин – 4
Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи – 3
Комітет з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією –  2
Комітет з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики – 2
Комітет з питань бюджету – 2
Комітет з питань державного будівництва та місцевого самоврядування –  2
Комітет з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва –  2
Комітет з питань соціальної політики та праці – 2
Комітет з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності –  1
Комітет з питань культури і духовності – 1
Комітет з питань охорони здоров`я – 1
Комітет з питань правової політики – 1
Комітет з питань сім`ї, молодіжної політики, спорту та туризму – 1

Разом з тим, не було ухваленого жодного закону, профільного, наприклад, для парламентських комітетів з питань свободи слова, з питань національної безпеки і оборони чи у справах пенсіонерів, ветеранів та інвалідів.Найпродуктивнішим суб`єктом законодавчої ініціативи у жовтні виступили народні депутати України, з ініціативи яких в цілому було ухвалено 25 законів. Варто звернути увагу навіть не стільки на значну перевагу депутатських законопроектів у порівнянні з урядовими (зазвичай ця різниця несуттєва), скільки на кількість законопроектів, ініційованих представниками фракції Партії регіонів (таких законів навіть більше, ніж урядових та президентських разом узятих) – 19 (минулого місяця цей показник становив 8 законів). Ініціаторами ще 4-х законопроектів стали міжфракційні групи депутатів, куди також входили «регіонали». Також по одному законопроекту ініціювали представники фракцій КПУ та Народної Партії.Кабінет Міністрів України у жовтні став ініціатором 14-ти законопроектів.

Крім того, за жовтень було підтримано 3 законопроекти глави держави: «Про внесення зміни до статті 15 Закону України “Про Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим” (щодо управління майном)», «Про внесення змін до Закону України “Про Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини” щодо національного превентивного механізму», «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення оподаткування при відчуженні транспортних засобів».

У вересні жоден законопроект не здобув підтримки всіх парламентських фракцій.

Фракції «БЮТ – Батьківщина» та «Наша Україна – Народна самооборона», як і попереднього місяця, не підтримали жодного законопроекту.

Фракція КПУ  не підтримала 10 законопроектів, з яких половина була ініційована діючим урядом і ще половина – представниками фракції Партії регіонів. Група «Реформи заради майбутнього» також не підтримала 4 законопроекти. Партія регіонів та Народна партія проголосували за всі ухвалені закони.

У жовтні також вирішилася доля законопроекту «Про державну підтримку розвитку індустрії програмної продукції», який був прийняти з пропозиціями Президента України від 15.06.2012.

Продовжуючи невтішну тенденцію останніх своїх місяців, Верховна Рада шостого скликання у жовтні ухвалила лише 2 законопроекти (з 42), завізовані Головним юридичним управлінням до другого читання без зауважень. Крім того, до 5-ти законопроектів були відсутні зауваження Головного юридичного управління взагалі, а 6 законопроектів було рекомендовано повністю відхилити.

Аналіз законів не включає ратифікаційних законів та законів про ухвалення та внесення змін до Державного бюджету; на підсумкову кількість прийнятих законів може впливати також обставина президентського вето.

За більш детальною інформацією щодо парламентського моніторингу Лабораторії законодавчих ініціатив звертайтеся за телефоном (+38044) 5313768  або електронною поштою (адреса: z.oleksandr[at]laboratory.kiev.ua). Контактна особа – Олександр Заславський.

Дані парламентського моніторингу за попередній період.Законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у жовтні 2012 року (таблиця).Законодавчі підсумки роботи Верховної Ради України у жовтні 2012 року (таблиця).

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь