УКРАЇНСЬКА ШКОЛА ПОЛІТИЧНИХ СТУДІЙ ПРЕДСТАВЛЯЛА УКРАЇНУ НА ВСЕСВІТНЬОМУ ФОРУМІ ЗА ДЕМОКРАТІЮ У СТРАСБУРЗІ

Учасники цьогорічного набору Української школи політичних студій відвідали Всесвітній форум демократії, який проходив у м. Страсбург (Франція) з 5-11 жовтня. З 2012 року захід змінив свій формат й перетворився на всесвітній форум, у якому взяли участь голови міжнародних організацій, політики та представники громадського сектору найвищого рівня, серед яких, зокрема, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, Голова Єврокомісії Жозе Мануель Баррозу, президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон, Голова Європарламенту Мартін Шульц та Генеральний секретар Ради Європи Турбьйорн Ягланд.

Головна задача Форуму, як її проголосив Генеральний секретар Ради Європи Турбьйорн Ягланд, – відповісти на питання, які сили формуватимуть демократичне суспільство в майбутньому та об’єднати кращих реформаторів й лідерів світу для пошуку демократичних відповідей на виклики економічного, соціального і політичного характеру.

На відміну від шести попередніх років, коли Рада Європи влаштовувала Літні університети демократії для учасників Мережі Шкіл політичних студій, цього року захід вийшов на рівень всесвітнього форуму, об`єднавши в одних стінах високопоставлених осіб багатьох держав світу, відомих суспільних діячів, лауреатів Нобелевської премії миру та активістів громадянського суспільства. Зокрема:

– Голова Європейської комісії Жозе Мануель Баррозу,
– Голова Європейського парламенту Мартін Шульц,
– Екс-прем`єр-міністр Канади Кім Кепбелл,
– Президент Тунісу Монсеф Марзукі,
– Генеральний секретар Франкофонії Абду Діуф,
– Колишній комісар Ради Європи з прав людини Альваро Хіль-Роблем,
– Колишній генеральний секретар Ради Європи, Голова Європейської асоціації шкіл політичних студій при Раді Європи Катрін Лалюм`єр,
– Міністр місцевих та регіональних влад при міністерстві внутрішніх справ Франції, Голова Регіональної ради Ельзасу Філіпп Рішер,
– лауреат Нобелевської премії миру Таваккул Карман,
– Сенатор і мер м. Страсбург Ролан Ріс.

8 жовтня відбулось урочисте відкриття заходу, на якому з промовою виступили Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд, Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, а також президент ПАРЄ Жан-Клод Міньйон і лауреат Нобелевської премії миру Таваккул Карман.

Генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Ягланд висловив тезу про те, що представницька форма демократії наразі переживає велику кризу, оскільки є застарілою для сучасного динамічного світу. Дуже значну роль почав відігравати Інтернет, а саме – люди, які завдяки ньому (й великою мірою, завдяки соціальним мережам), чинять все більш помітний вплив на суспільство. Однак, попри те, що цей тиск сильнішає, поведінка людей залишається непередбачуваною. Це змушує політиків діяти інакше, підлаштовуватись під наявні умови, поступаючись і адаптуючись до натиску. В цьому сенсі зникає поняття політичного лідерства у його класичному розумінні. Особисті якості йдуть на другий план. Написати «твіт» швидше, ніж подумати – ось що характеризує багатьох сучасних політиків.

Зі свого боку, Генеральний Секретар ООН Пан Гі Мун під час свого виступу змалював Раду Європи як лабораторію, де з 1949 року успішно ведуться експерименти по налагодженню співробітництва між різними народами і групами суспільних інтересів. Для РЄ настав час замахнутись на новий, ще більш масштабний інтеграційний процес, вважає він.

Промову Генерального секретаря Ради Європи Турбйорна Ягланда можна подивитись тут:   Opening speech by Thorbjørn Jagland, Council of Europe Secretary General  .
Промову Генерального секретаря ООН Пан Гі Муна можна подивитись тут: Speech by Ban Ki-Moon, UN Secretary General .
Промову лауреату Нобелевської премії миру Таваккул Карман можна подивитись тут: Speech by Tawakkol Karman, 2011 Nobel Peace Prize winner .
Промову Сенатора і мера м. Страсбург Ролана Ріса можна подивитись тут: Speech by Roland Ries, Mayor of Strasbourg.

Після відкриття Форуму в різних залах будівлі Ради Європи розпочались паралельні семінари, організовані відповідно до тем та професійних категорій, присвячені таким питанням:

– Універсальні цінності, глобальні виклики та реалії місцевого життя
– Чи потрібні один одному ринкова економіка та демократія?
– Якою буде демократія після «Арабської весни»?
– Демократія і релігія: одні цінності проти інших
– Віртуальні цінності: демократія і нові соціальні мережі
– Демократія і глобалізація. Одна модель для всіх?
– Населення і гроші: втрата довіри
– Чи можна нав`язати демократію?

В рамках Всесвітнього форуму демократії також були проведені публічні семінари, присвячені питанням відповідальності засобів масової інформації, місцевій та регіональній демократії, транскордонному співробітництву, навчанню демократії та громадянській участі, подоланню кризи представницької демократії, відповідальному лідерству, боротьбі з корупцією та організованою злочинністю тощо.

Учасники Української школи політичних студій, окрім семінарів Форуму, також відвідали страсбурзький Музей сучасного мистецтва, побували на прийомі у Постійного представника України в Раді Європи Миколи Точицького та прийомі в Раді Регіонів, а також мали зустріч ізпредставниками від України у Європейському суді з прав людини. Під час роботи Форуму учасники могли відвідати додаткові заходи: громадянські дебати, літературні вечори, демонстрації кінострічок, концерти тощо.

У четвер, 11 жовтня, у залі засідань ПАРЄ у Палаці Європи під головуванням генерального секретаря Ради Європи відбулось заключне засідання Форуму, після чого учасникам Шкіл політичних досліджень-2012 були вручені дипломи про участь у заході.


Детальна англомовна програма Всесвітнього форуму демократії.

Фотоальбом Української школи політичних студій на Всесвітньому форумі за демократію (Facebook).

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь