У ДНІПРОПЕТРОВСЬКУ ВІДБУВСЯ СЕМІНАР В РАМКАХ ПРОЕКТУ «ПІДТРИМКА РЕГІОНАЛЬНИХ ЄВРОКЛУБІВ УКРАЇНИ»

Понад 50 представників Євроклубів Дніпропетровщини взяли участь у навчально-методичному семінарі, який відбувся 12 жовтня 2012 року. В основному це – представники навчальних закладів райцентрів та сіл, які поширюють інформацію про Європейський Союз та його відносини з Україною.

Учасники семінару обговорили поточну ситуацію в сфері європейської інтеграції України та події в окремих країнах Євросоюзу. Аналізуючи досвід різних держав у впровадженні стандартів ЄС, механізмів економічного розвитку, кроків для запобігання фінансовій кризі, вони дійшли висновку, що запорукою успішної євроінтеграції та розвитку в європейської спільноті є насамперед глибоке усвідомлення та реальне дотримання фундаментальних цінностей,закріплених Лісабонським договором:
• людської гідності,
• свободи,
• демократії,
• рівності,
• верховенства права,
• поваги до прав людини.

На конкретних прикладах євроклубівці вивчили, як повсякденне дотримання цих принципів залежить від їх усвідомлення громадянами, а також діловими колами, медіа та владою. Одним з найбільш дієвих способів виховання та впровадження таких цінностей є дебати, які сприяють усвідомленню принципів свободи слова, свободи зібрань, взаємоповаги, рівності статусів у дискусії, демократичного способу ухвалення рішень.

Після цього відбулася презентація заходів, передбачених в рамках проекту «Підтримка регіональних Євроклубів України» упродовж наступного року. Увагу учасників привернув конкурс есе для Євроклубів на тему «Що таке бути європейцем», в рамках якого члени Євроклубів мають можливість провести дискусію щодо поширення та дотримання європейських цінностей в українському суспільстві.

У форматі «Відкритий простір» відбулося обговорення сучасних аспектів діяльності Євроклубів. Учасники в малих групах дискутували про використання сучасних методів роботи, співробітництво на регіональному та міжнародному рівнях, інформаційне та організаційне забезпечення роботи Євроклубів. Безпосередньо під час семінару учасники одержали пакет інформаційних та методичних матеріалів у друкованій та електронній формах.

Під час семінару відбувся також авторський тренінг доктора педагогічних наук, професора Олени Павленко щодо практичних форм та методів роботи в Євроклубі.

Організаційну підтримку у проведенні семінару надав Дніпропетровський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти, фахівці якого також опікуються розвитком євроклубів області.

Проект «Підтримка регіональних Євроклубів України» фінансується Представництвом Європейського Союзу в Україні та виконується громадською організацією «Лабораторія законодавчих ініціатив».

 версiя для друку Наверх  наверх
 надiслати лiнк  У попереднiй роздiл

Залишити відповідь